El Regne Unit ha celebrat eleccions generals, i les urnes han deixat dos grans triomfadors. Un, el conservador Boris Johnson, que ha apallissat el laborisme i té via lliure per aplicar el Brexit. L'altre, el SNP, el partit independentista escocès de Nicola Sturgeon, que s'ha emportat 48 dels 59 escons en joc, un èxit absolut després d'obtenir el 45% dels vots. Curiós: dues opcions separatistes, diametralment oposades, són les preferides pels ciutadans britànics i escocesos. Però encara més curiós és llegir com s'interpreta la victòria 'indepe' als diaris, especialment a aquells d'aroma unionista espanyol, que titulen amb una paraula: "Arrasa". El mot grinyola, sobretot per comparació, com ha destacat Toni Soler, que l'ha clavada.

Nicola Sturgeon i el candidat de Glasgow EFE

Nicola Sturgeon EFE

"Aquí l'independentisme sempre es queda curt amb un 48%". Ras i curt, despullant la doble moral (o triple, o quàdruple, segons convingui) de la premsa espanyola i catalana no independentista. La reflexió és encertadíssima, tot i que dibuixa un futur força decebedor per als interessos de la República catalana. Necessitarem el 101% per somiar, algun dia, amb la independència. Almenys si la meta depèn dels mitjans de comunicació. La piulada del conductor de l'Està Passant s'ha fet viral per la seva contundència.

Toni Soler TV3

Toni Soler TV3

El 45% dels vots dels escocesos empenyen el govern del país a demanar un segon referèndum sobre la permanència al Regne Unit. A casa nostra, però, ja saben quina és la resposta, tot i tenir una mica més de recolzament: polítics, policies, jutges i periodistes fent un 'Fuenteovejuna'. I així tot. 

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat