Dues de les moltes coses bones que té el gran Toni Cruanyes, més enllà del seu talent, rigor i professionalitat a l'hora de ser qui ens acosta les notícies del dia al programa més seguit de Catalunya, el seu TN Vespre, o més enllà de la seva bonhomia i caràcter afable, són, d'una banda, la família, i de l'altra, com s'estima tot el que té a veure amb Catalunya i les seves tradicions. I sempre que té ocasió, s'endinsa en les bondats del nostre país i en els nostres costums. Especialment, quan tenen un component culinari, ell que és de bon estómac. Fa un temps, per exemple, el vam veure com li queia la bava degustant un tros de cel a la Terra en forma de suquet de peix a la zona on millor els fan, a la Ràpita, plorant de l'emoció a la terrassa de l'Hotel Restaurant Juanito Platja amb uns amics. O emocionant-se com un veí més amb els sons de les gralles que donaven per inaugurades les festes del poble del seu marit, Eugeni Villalbí, La Sènia, al crit de "Visca La Sènia!", i amb l'emoticona d'un cor, l'editor i presentador del TN compartia l'eufòria i la gresca en el seu compte d'Instagram: "Ara sí que ha començat la Festa Major. Música dels dolçainers"

cruanyes suquet
 
cruanyes suquet2
 

El bo d'en Toni no perd els bons costums i no se'n perd ni una, quan de tradicions es tracta. Per Nadal, per la Castanyada, per Sant Jordi, Sant Joan, Dijous Gras, Dilluns de Pasqua... Per no perdre's, no es perd ni el bon costum dels divendres a Catalunya, des de fa un any: pizza i Eufòria a TV3, programa del qual n'és fan, com es veu en aquesta foto de "Groupies", al costat del Tomàs Molina i amb els eufòrics Domènec, Emmi i Clàudia.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Tomas Molina (@tomasmolinab)

Aquests dies de Setmana Santa, Cruanyes, però, ha sorprès els seus seguidors amb una tradició que molts no coneixien. I ho ha fet amb una explícita imatge de què s'han cruspit a casa aquest passat dilluns. Una delícia triple que bona part dels usuaris no tenien constància que se seguís aquests dies. Coneixien el tortell de reis que a moltes llars es menja pel 6 de gener, després del dinar en família un cop oberts els regals, però això del "Tortell de rams" ha agafat a molts amb el peu canviat. Cruanyes ha mostrat la prova en una taula, dels tres tortells que s'han menjat en un àpat familiar, ben regats amb una miqueta de cava. En veure-ho, la xarxa ha al·lucinat, aplaudint, però, aquesta dolça tradició compartida pel periodista.

Hi ha qui ha donat explicació a l'origen del Tortell de Rams i hi ha qui ha compartit el seu desconeixement en la matèria, disposats a adoptar-la al seu dia a dia: "El dia de Rams, al sortir de l’ofici els fillols anaven a casa el padrí a buscar el tortell de rams, que és semblant al de Reis i al de Sant Antoni, però farcit del que es vulgui. Les padrines regalaven palmes, palmons i unes sabates als fillols i filloles i el padrí, el tortell de rams. Amb els anys es va anar perdent el costum de regalar sabates i palmes, i regalar la mona de Pasqua ha anat prenent protagonisme al tortell de rams"; "Deu ser nou el tortell de rams, o potser tradició a Canet"; "Tortell de Rams? Caram, és nou per a mi"; "Me l'apunto pel proper any! No coneixia aquesta tradició... I el detall del llorer... genial!"; "Ens alegrem molt. Les tradicions passen de generació en generació i no es poden perdre. Aquí estem realçant les nostres tradicions catalanes més dolces!!!!!!"; "No ho havia vist mai... com el de Reis però de Rams amb llorer"... Si ho fa en Toni, ha de ser bo per força. L'any vinent, tots a menjar tortell de rams.