El món avança a passes de gegant. Les noves tecnologies ho ocupen tot i ningú sap del cert quin és el seu sostre i cap a on ens portaran. Només cal sentir Inés Arrimadas, que veu Matrix per totes bandes a Catalunya. El món del periodisme i la comunicació no se'n salvarà, és evident. Si un terreny és procliu per desenvolupar avenços tecnològics, aquest és l'audiovisual. Qui sap si en un futur no molt llunyà, En Blau serà escrit per una mena de supercomputadora a l'estil de la Deep Blue. O si arriba el dia que inventen un robot que digui, pensi i parli com ho fa Pilar Rahola -bé, això és impossible-. El cas és que qui està amoïnat per la invasió 4.0 és Toni Cruanyes.

cruanyes

TV3

Perquè el que els explicàvem ahir a L'ull de l'agulla d'aquest diari ha començat a preocupar més d'un. L'agència de notícies xinesa Xinhua, ha incorporat un nou presentador al seu equip. Algú que potser explica les notícies com ningú, però que de ben segur no les viurà igual a l'hora de donar-les: es tracta d'un presentador virtual basat en la intel·ligència artificial que actua com un periodista de carn i ossos.

La veu del presentador s'ha creat a partir de la veu d'un periodista, i té la capacitat d'"aprendre de vídeos transmesos en directe per si mateix" i també pot llegir textos, en anglès i xinès, "tan naturalment com un presentador de notícies professional". Un d'aquests "presentadors de notícies professional" és el citat Cruanyes. El presentador del TN Vespre ha comentat la notícia amb quatre caràcters. No li ha calgut escriure ni una sola paraula. N'ha tingut prou amb quatre emoticones d'aquelles que posen cara de preocupació extrema.

No es podia dir més amb menys. Cruanyes li veu les orelles al llop preocupat per una feina que fa, i molt bé, des de fa ja una pila d'anys. Immediatament, però, tot els seus seguidors, que en són molts, li han donat el seu suport i li han dit, en resum, que no li fallaran. Fins i tot, el curiós compte de Twitter que té i que es dedica a puntuar i avaluar els looks que llueix cada vespre al Telenotícies:

Segur que alguns, com Inés Arrimadas, Albert Rivera i companyia estarien encantats que això passi. I si poden fotre mà al disc dur del presentador virtual, millor que millor. Malauradament per ells, i afortunadament per a la gran majoria d'espectadors, hi ha Cruanyes per estona.