Toni Cruanyes s'ha deixat els cabells blancs. Més enllà de qüestions d'imatge (al parer de tots els seus fans, li queden de meravella), el canvi de look no li ha restat bonhomia, emoció i el caràcter sentit, proper, agraït i familiar que ha tingut tota la seva vida el presentador i editor del TN Vespre. Tot el contrari.

Tota aquesta sensibilitat es pot veure quan parla, quan l'entrevisten o quan està amb els que l'estimen i el coneixen bé. Però també s'observava en la seva novel·la meravellosa, La vall de la llumEn una entrevista per aquest diari, li vam preguntar si el llibre és un homenatge al seu avi, Antoni Cruanyes i Becana. Va respondre que "Sí, però també és un homenatge a tota aquesta generació que ha viscut la Guerra Civil Espanyola, i ha hagut de fer front a la pandèmia des de les residències geriàtriques. Per això parlo del meu avi en tercera persona, i fins i tot sense identificar el seu nom, amb una V". 

A banda de ser l'avi del periodista de Canet, Antoni Cruanyes i Becana, va ser el primer alcalde democràtic de Canet entre 1979 i 1987 per Convergència i Unió. A més, va ser un destacat investigador de la història local i fundador del Centre d'Estudis Canetencs. Fa tres anys, durant la pandèmia, va morir als 95 anys, i no va poder ser a temps de veure el deliciós llibre que havia escrit el seu net ni de veure el que han fet ara a Canet, però el seu record ha estat ben viu gràcies als seus veïns i a la seva família, una família com en Toni Cruanyes, que s'ha emocionat orgullós de l'avi.

Toni Cruanyes avi @tonicruanyes
Toni Cruanyes i el seu avi @tonicruanyes

Cruanyes es va emocionar escrivint el llibre dedicat al seu avi ("hi ha hagut moments de molta emoció. Jo estava acostumat a escriure coses més racionals. Des del meu vessant de presentador del TN, m’havia acostumat a ser fred per fer front a notícies que sovint són dramàtiques, però en aquest cas, com que em tocava més a la vora, m’he emocionat. Algunes històries, a l’hora d’escriure-les, m’han tocat més el cor que la raó"). Emoció que ara ha tornat a flor de pell pel que han viscut a Canet. I és que acaben d'homenatjar Antoni Cruanyes: "L'alcalde de Canet descobreix el monument d'homenatge a l'avi a la Plaça Onze de Setembre. Una gran emoció i sensació d'homenatge merescut", diu orgullós el seu net, compartint les imatges del moment. I tant que sí. I és que, com diu la placa commemorativa, Cruanyes, "durant el seu mandat va impulsar, entre altres llocs de la vila, la urbanització d'aquesta plaça i el seu entorn".

toni cruanyes 377556038 1024053675457084 1095296631835357247 n
Homenatge a Antoni Cruanyes a Canet / @toni_cruanyes

 Un homenatge més que merescut. Segur que el bo d'en Toni pensa cada dia en el seu avi, passi o no passi per aquella plaça. Però és una manera bonica de fer que tots els canetencs tinguin un record cap a ell quan passin per allà.