Durant anys, Dani García va ser sinònim d'excel·lència gastronòmica. La seva cuina va conquerir paladars i guies, al punt de convertir-se en un dels pocs cuiners espanyols amb tres estrelles Michelin. Però ara, el seu nom sona en titulars com una d'aquestes persones que va tocar el cel, però no va trigar a descendir als inferns.
Darrere del somriure mediàtic de Dani García, s'amagava una expansió agressiva i arriscada del seu negoci. El projecte que prometia apropar la seva cuina al gran públic, La Gran Familia Mediterránea, va començar com un innovador model de menjar a domicili. La seva proposta era clara: oferir l'experiència d'un restaurant d'alta gamma al saló de casa. El 2022 semblava funcionar: 9,5 milions facturats. Però un any després, el somni va començar a esfondrar-se: la facturació es va desplomar fins als 3,9 milions.

Amenaces d'inhabilitació a Dani García
A partir d'allà, la caiguda va ser en picat. El grup empresarial Rima Gastronòmica, que gestionava la majoria dels seus negocis, va acumular pèrdues multimilionàries durant tres anys consecutius. El que més sorprèn no és només la magnitud del forat financer, sinó la gestió deficient que s'assenyala a l'informe judicial. S'acusa el xef de no haver declarat a temps la insolvència, una omissió que podria costar-li cinc anys sense poder dirigir empreses i una multa de 2,5 milions d'euros.
Segons l'administració concursal, mentre es generaven nous deutes, els locals no pagaven ni tan sols els lloguers. En un últim intent de reflotar la situació, el fons suís Kharis Capital va invertir 44 milions d'euros en el seu grup. Encara que la injecció financera li dona un respir, no esborra la imatge d'un xef que va passar de servir llamàntols a celebritats a necessitar liquidar actius personals per fer front als deutes.

Va demostrar tenir el talent de Jordi Cruz als fogons, però no en l'àmbit empresarial
Segons Dani, els problemes financers en aquest sector venen donats en gran part perquè "mantenir la qualitat requereix una alta inversió en personal, gènere i maquinària". El marge de benefici és mínim. "El món de l'alta cuina no és com qualsevol àmbit professional", va explicar el xef en una entrevista amb Pablo Motos a El hormiguero. "La recompensa econòmica no és proporcional a l'esforç, feina o reconeixement que el xef pugui tenir", lamentava. Fins i tot "hi va haver un any i mig o dos en què no tenia ni cotxe perquè no arribàvem".
Però el cuiner no es rendeix. De fet, va arrencar un nou. Es tracta del restaurant Lobito de Mar, situat en el centre comercial de luxe de Pozuelo de Alarcón en el qual hi ha botigues, restaurants i fins i tot un camp de golf. Un restaurant que ha tancat fa poc, segons apunten fonts vinculades a Madrid Total. Malgrat haver d'abaixar la persiana, el xef, lluny de rendir-se, continua buscant maneres de salvar el que queda del seu imperi culinari.