Segueix l'escàndol per l'entrevista d'Espejo público a tres estudiants catalanes que denunciaven amenaces i llistes d'estudiants unionistes de la UAB. Ja és la mateixa Universitat qui ha denunciat el programa al CAC i al Col·legi de Periodistes. Estan indignats amb el fet que l'espai de Susanna Griso ocultés que una de les noies que feia la denúncia forma part de Societat Civil Catalana i de Ciutadans. Aquest detall hauria ajudat a contextualitzar millor la intenció amb què actuava. Una altra de les estudiantes va denunciar amenaces de lesions amb arma blanca ("que le rajarían la cara"). La dramatització requeria música tètrica de fons, sobreimpressionar sobre fons negre l'expressió "temor a represalias" i tres persones disposades a prestar-se al relat del programa. Ara sabem que la tercera estudiant està pluriempleada a Antena 3: divendres a Espejo público i dijous a Antena 3 Noticias. Vegin els dos vídeos i comparin:

Divendres 13 d'octubre 12:45 Espejo público

Dijous 12 d'octubre, 15:24 Antena 3 Noticias (minut 00:55 del vídeo)

La mateixa noia morena de rínxols divendres deia que era una estudiant amenaçada per llistes d'alumnes unionistes i dijous sostenia que ja té una doble titulació de cinc anys i mig per plantejar dubtes sobre si serà possible trobar feina a Catalunya. Fa tots els papers de l'auca. Antena 3 no ha aconseguit trobar dues persones diferents per sortir a les dues peces sobre "el laberinto catalán" (com ho titulen) i han tirat de la mateixa. El més curiós és que la jove, que afirma dir-se Julia, acusa la rectoria de la UAB de permetre que "es difongui informació falsa sobre nosaltres". Però resulta que és ella mateixa la que difon informació falsa sobre ella mateixa. O encara és estudiant o ja té la doble titulació. 

antena 3

Antena 3

Griso pot descansar tranquil·la. No és l'única que fa servir tècniques de propaganda anti-independentista sense escrúpols. En Blau ha trobat un petit detall que ha passat desapercebut. La noia que afirma dir-se Julia i que vol passar per denunciant anònima i despolititzada també és de Societat Civil Catalana. En el vídeo la càmera mostra amb detall les seves polseres amb banderes espanyoles, catalanes i el logo d'aquesta entitat:

polsera SCC  Antena3

Antena 3

No és cap problema que pertanyi a l'entitat que vulgui. Al seu Facebook es declara fan del Barça, de Pablo Casado, Albert Rivera i Josep Borrell. El que ofèn la intel·ligència és que això no es digui a cap dels vídeos i es faci creure que són persones triades a l'atzar. Antena 3 es posa en contacte amb les entitats que creu i els demana testimonis que quadrin amb el seu relat. I si no, se'ls inventen, com quan van fer mentir una periodista valencianoparlant per fer-la passar per una turista que a València no entenia els senyals de trànsit escrits en valencià. Recordem el muntatge:

La xarxa no descansa amb tant de sobresalt televisat. Com era d'esperar ja ha reaccionat contra la manipulació:

Què ha dit Susanna Griso sobre tot plegat? Al programa posterior a la intervenció de les tres joves de la UAB ha entrevistat una ombra que afirmava ser un guàrdia civil que va participar en l'1-O.

Amb tanta manipulació, la UAB ha hagut de sortir al pas amb aquest tuit. Després d'això, ¿seguirà sense oferir la seva versió el programa i la periodista catalana que hi posa la cara?

Falses identitats, policies a l'ombra, amenaces de tallar-te la cara... Aquesta novel·la negra hauria d'haver guanyat el Premi Planeta.