Zarzuela és ara mateix un Palau semi abandonat. Al recinte, ple de petits i grans palaus, cases i edificacions, només hi viuen 4 persones, servei a banda: Felip, la seva mare, la seva dona i la seva tieta. Al Pavelló del Príncep resideixen Felip i Letícia, tot i que se sospita que en ales separades, per evitar discussions matrimonials. Un llibre de recent publicació, Biografía no autorizada de Letizia, assegura que fan vida de separats, un pacte pel qual cadascú pot fer la seva, també en les respectives vides sentimentals. Ningú ho ha confirmat. A un altre edifici, al principal, viuen la reina Sofia i la seva germana Irene de Grècia, Tía Pecu, que està malalta d'Alzheimer. Un matrimoni trencat i dues octogenàries. Ni rastre d'alegria en aquell palau maleït on tots són infeliços. Les que hi podrien donar vida, Elionor i Sofia, han volat per anys, la princesa a l'exèrcit i la infanta a Gal·les. Els quatre que queden a Palau són pocs i mal avinguts.

Sofia i Leticia GTRES
Sofia i Leticia GTRES

Jaime del Burgo ha destapat la mala relació i l'amor inexistent entre Felip i Letícia, però el que no s'ha solucionat és la pèssima relació entre Letícia i la seva sogra. La reina emèrita ha acceptat passar a segon pla però no marxa de casa, hi encabeix tía Pecu i les germanes royals gregues es dediquen a xiuxiuejar contra Letícia. No costa d'imaginar els "Yo ya lo decía", "Se veía venir" o "Qué vergüenza más grande" amb tot l'afer d'adulteri, banyes, infidelitats i fredor. El biògraf de Letícia escriu el malnom despectiu que Sofia i Irene de Grècia li dediquen a la dona de Felip: "La Ortiz".

DL u543182 040
Letícia i Sofia, GTRES

Escriu Joaquín Abad: "Hace unos años, la reina Sofía y la tía Pecu tenían una aversión evidente hacia Letizia en los pasillos de la Zarzuela. Siempre ha existido una tensión entre ellas y se puede notar cierta rivalidad. Nunca le han mostrado respeto. Ahora se ha revelado que la reina emérita solía llamarla 'La Ortiz', al igual que su hermana. Utilizaban este apodo para dejarle claro que siempre será inferior a su familia. Sofía siempre considerará el estatus y las clases sociales. Los empleados de la Zarzuela, quienes están sujetos a un contrato que les prohíbe revelar información sobre lo que ocurre en ese lugar, son testigos de un ambiente altamente vigilado, con cámaras en todas partes. Aunque algunos exempleados rompen su silencio bajo anonimato, describen a Letizia como una mujer empoderada que constantemente da órdenes". Manaire, pujadeta, insuportable. Els malnoms podrien ser infinits. La Ortiz és clarament classista i ofensiu. Les dues germanes tenen de cognom el nom del seu país: les Grècia.

tía Pecu i Sofia GTRES
Tía Pecu i Sofia GTRES

L'autor segueix: "Este comportamiento le ha valido a Letizia apodo de «La Jefa», caracterizándola como una figura autoritaria y dominante, especialmente en sus interacciones con el personal de Zarzuela y su actitud despectiva hacia la Familia Real, ya que ha tenido que aguantar burlas, insultos, y hasta vejaciones a sus espaldas. Solo la infanta Cristina fue más cordial. Al fin y al cabo, ambas se casaron con plebeyos". L'autor a banda de plagiar fragments sencers del llibre, patina, Letícia no es va casar amb un plebeu, ella és la plebea. El mur classista és entre royals i plebees: Sofia i Letícia. Posats a triar entre el penós classisme de Sofia o la seva germana i el criticable caràcter arribista i grimpaire de Letícia, l'opinió pública ja no sap amb qui quedar-se. Posats a haver de triar, millor en pack: monarquia (tota) sí o no.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!