Zarzuela no és només la seu d'una Institució de l'Estat, la Corona. Aquest Palau fred i deshumanitzat és també una llar, una casa familiar, com Ambiciones però sense toreros. Ara ja només hi viuen, no es pot dir que hi conviuen, Felip, Letícia, la reina Sofia que ja té 85 anys i "la quarta passatgera", la més peculiar: Irene de Grècia, la germana petita de l'emèrita. Als 81 anys, "tía Pecu" és una ombra del que era, pateix d'Alzheimer després d'enterrar el seu germà mitjà, Constantí. Gràcies a la cura de tía Pecu, ara Zarzuela sembla més humana. No queden joves, adolescents ni nens, excepte alguna visita eventual de l'altra Irene, Urdangarin, quan ve de Suïssa per aprovar, infructuosament, un simple carnet de conduir. La seva tieta-àvia Irene segueix a Palau i acompanyant Sofia en algun acte oficial o familiar com els 60 anys de la seva neboda Elena, del bracet de la seva altra neboda Alèxia de Grècia, filla de Constantí:

Irene de Grecia tía Pecu GTRES
Irene de Grecia tía Pecu GTRES

Qui és tía Pecu? 81 anys, nascuda a l'exili grec, a Sud-àfrica. Soltera i sense fills.  Viu des dels anys 80 a Zarzuela a càrrec de l'erari públic espanyol. Està arruïnada. Va donar tota la seva herència a una ONG, Mundo en Armonía. Fa anys que viu del Pressupost de Casa Reial. A Catalunya és la definició exacta de la tieta conca, el fadrí o fadrina vells que generalment es quedaven a la casa pairal governada pel germà hereu. Per extensió i pejorativament s'acostuma a dir de l'home o dona solters d’una edat en què habitualment hauria d’estar casat. Núria Feliu, que en pau descansi, se'n reia quan li atribuïen ser la conca de Catalunya. Tía Pecu és la conca de Zarzuela. Pilar Eyre l'ha fet sortir a molts dels seus llibres sobre els Borbons i explica que els pretendents VIPS li fugien espantats per Joan Carles, de Jesús Aguirre (va acabar casat amb la duquessa d'Alba) a Gonzalo de Borbón (cosí de l'emèrit). Al final s'ha quedat per vestir sants,   la santa Sofia. 

Irene de Grecia y sofia GTRES
Irene de Grècia i Sofia GTRES

Irene, amb aquesta imatge escabellada, despentinada i amb arrugues de l'edat a la cara, sembla la germana gran de Sofia quan és 4 anys més jove. Sembla la gran per una raó: perquè s'ha negat a operar-se la cara i fer-se líftings com la reina Sofia. TVE explica una anècdota que revela l'austeritat aparent i real de la germana de Sofia: "Huye de lo ostentoso y del lujo evidente: se dice que solo va a la peluquería para citas relevantes y que no le gusta llevar joyas llamativas. Circula una anécdota sobre la conversación que tuvo en un evento con una mujer, que presumía de lo carísimo que era lo que llevaba puesto. "Pues yo estos zapatos los he comprado por 20 euros en el mercadillo de Majadahonda. ¡A que son preciosos!".

Irene , Sofia i Cristina, GTRES
Irene , Sofia i Cristina, les tres grècies, GTRES

Bufetada a tota la jet set, l'aristocràcia i a la seva germana gran. De petita Irene es volia assemblar a Sofia. Ara sense joies, ni perruqueria ni cirurgia és evident que no s'assembla en res a l'emèrita adoradora del luxe, les targetes black i que s'empassa les banyes de Joan Carles per mantenir l'estatus. Mil vegades més digna la conca Irene. Ja mai més la conca. Ni la "pecu". Li escau més un apel·latiu carinyós,  molt estimat en català. Irene, senzillament: la tieta.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!