La Rosalía passa cada cop més temps a casa seva, a Catalunya. El seu nou projecte empresarial, un estudi musical per a artistes emergents i que planeja instal·lar a l'Hospitalet de Llobregat, és una de les raons d'aquest retorn més durador que en temps pretèrits. La iniciativa sembla agafar velocitat de creuer, impulsada per les tres figures que formen la societat: la cantant, la seva inseparable germana Pilar Vila, l'estilista Daikyri, i també la mare que la va portar al món, Pilar Tobella. És el nucli de 'TRESMAMIS SL', i que pretén complir un dels somnis de la Rosalía, anterior fins i tot a la seva eclosió com a superstar: "Si algún día tengo pasta, no seré Warhol, pero montaré un sitio que haga honor a ese espíritu donde los artistas se puedan encontrar y crear". La pasta la té, és la 'Milionària'. I compleix les seves promeses.

Parlant de la Rosalía, de família, de pasta i també de Catalunya, i en aquest cas, de la seva capital, Barcelona: fa unes hores tot això ha confluït als carrers del Born, a tocar de la Basílica de Santa Maria del Mar. L'artista de Sant Esteve Sesrovires caminava en direcció a un petit local del Carrer dels Sombrerers, provocant torticolis, xiuxiueig i incredulitat entre veïns i turistes de la zona. Amb un look informal i cridaner, especialment una faldilla estampada amb un rostre gegantí, somreia als vianants que la reconeixien mentre arribava a la seva destinació: un restaurant de moda, especialitzat en peix i marisc. És un lloc per a sibarites amb butxaques generoses. Alguns clients, de fet en són uns quants, han sortit d'allà tan espantats que no els tornaran a veure. L'experiència no fa honor al nom de l'establiment. No pas.

pilar mare de rosalia Telecinco
Pilar Tobella, mare de la Rosalía / Telecinco
Rosalia y hermana Pilar Daikiry GTRES
Rosalía i la germana, la Daikyri / GTRES

Parlem de l''Estimar', la proposta del xef andalús Rafa Zafra, excap de cuina d'El Bulli Foundation. Tenir el segell Ferran Adrià ja et fa una idea de la situació, no és una experiència gastronòmica corrent. Segons explica 'El Periódico', la Rosalía i la seva germana es van trobar a l'interior del petit local de Ciutat Vella amb la mare Pilar, però també amb el fill de la Daikyri, en Genís, de 12 anys. Rosalía es desfà pel seu nebot, li ha dedicat cançons en el passat. Tots quatre van posar fil a l'agulla per degustar plats que venen molt de gust, però que porten sorpresa: un compte amb zeros a dojo. No hi ha dubtes que té el morro fi, i la relació amb 'The Bear', l'actor Jeremy Allen White, ho corrobora. Només faltava ell a taula.

Si el preadolescent Genís venia amb gana, el xef va fer l'agost. Unes "anxoves del Cantàbric i pa amb tomàquet", a 34 €; “La Gilda de l’Estimar" a 21, un carpaccio d´escamarlanets i ceba caramel·litzada de 28 o el tartar de gamba vermella de Roses i caviar, per 85. La ració minsa de peus de cabra va a preu d'or, els xipirons arrebossats també. El peix, fresquíssim i de llotja, supera amb escreix els 100 euros per quilo. Una amanida, 18. Un plat de patates rosses amb pebrots del Padró, 12. I així tot. Car? Bé, tot depèn del paladar i del tipus de comensal. Qui paga mana, i també sentència. Hi ha qui el recomana, però també tot el contrari: "Es el restaurante perfecto para pijos despistados y turistas", llegim entre les crítiques, potser una definició punyent però gràfica de la Barcelona d'avui en dia. El reclam es repeteix sovint. En tot cas, no ens oposarem pas a tastar-lo. Només que haurem d'estalviar una miqueta més.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!