Rosa Maria Sardà ha escrit un llibre: ‘Un incidente sin importancia’, que narra la vida en una casa de la Catalunya dels anys 30. Entre els personatges de la novel·la hi ha una criada de Múrcia, una familiar de l’Uruguai... i algun català xenòfob. A la ficció de la Sardà, el racisme impera a Catalunya. Segons l’estrenada escriptora, a la realitat també passa. I així mateix ho ha afirmat en una entrevista lamentable al diari ‘El Confidencial’.

Rosa Maria Sarda Societat Civil Catalana EFE

EFE

L’autora barcelonina explica que un dels episodis del llibre tracta “el racismo que hay en Catalunya. Es una historia de racismo. Y es un racismo que sigue: estos no son de los nuestros y estos no son de aquí y estos fuera”. Pren com exemple unes declaracions del Síndic de Greuges, Rafael Ribó, que fa deu dies va assegurar que, entre tots els dèficits que té la sanitat catalana, n’hi ha un que el causa el “sobrecost” de la gent que ve de fora a operar-se. “Ahora, un señor dice que los retrasos en los hospitales son porque viene gente de fuera. Y mira, dices: vete a la mierda”, li etziba la Sardà.

rosa maria sardà manifestació scc   RL

RL

A l’obra de la Rosa Maria Sardà, la portera, catalana, s’encara a la criada: “¡Murciana de mierda. Vete a tu pueblo!”. Tot i que no explica si la conserge és o no és indepe, a ‘El Confidencial’ sí que fa paral·lelismes entre la ficció que ella ha inventat i el dia a dia de la Catalunya on l’independentisme governa: “No hay un problema entre Catalunya y Espanya sino dentro de Catalunya. Es Catalunya la que está dividida. Yo no tengo nada en contra de nadie de ningún sitio. A la que no aceptan es a mí porque no soy independentista. La fractura está aquí”.

rosa maria sarda acn

ACN

Si la Rosa Maria Sardà creu que a Catalunya el racisme campa al seu aire, què deu pensar d’Espanya quan veu la composició actual del Congrés dels Diputats, amb Vox com a tercera força?