Els darrers temps per al Roger de Gràcia han comportat canvis considerables a nivell professional i personal. Però el que no canvia en l'exdirector i presentador de l'Estat de Gràcia de Catalunya Ràdio (el programa que va precedir a La Tarda d'Elisenda Carod), per molt que passin els anys, és la ferma defensa de la seva llengua, de la llengua que s'estima, de la llengua catalana que alguns indesitjables insisteixen en arraconar i si fos per ells, eliminar del mapa. Però no ho aconseguiran, per molt que continuïn havent catalanòfobs vomitant el seu odi. I si no, que li ho preguntin al bo de Xavier Bonastre, quan el van trucar per actualitzar la factura de la llum i quan ell va insistir en ser parlat en català, des de l'altre banda de la línia li van respondre un tolerant "¿Encima vacilando? Cuando te suban la luz ya hablarás en español”. I què me'n dieu de la infermera de Cadis de l'hospital Vall d'Hebron i el seu "Puto nivel C1 de catalán"?.

vall hebron infermera catala
 

De tant en tant, però, hi ha qui es troba amb sorprenents, inesperats i agradables troballes pel que fa al català. Li va passar fa pocs dies a l'escriptora mallorquina Llucia Ramis. Explicava que va trucar al servei d'atenció al client de l'empresa d'electrodomèstics aragonesa Balay, amb "número amb prefix de Saragossa" i es va quedar de pasta de moniato "Quan he dit el meu nom i codi postal de Barcelona". Per què? Per la reacció de la persona que la va atendre: "ella m'ha respost: 'Vol que parlem en català?'"... Per poc que no li salten les llàgrimes. I una sensació similar és la que ha tingut fa pocs minuts en Roger, quan anava passejant pel carrer possiblement més emblemàtic de Barcelona: la Rambla.

roger
Roger de Gràcia / IG

Concretament, De Gràcia s'ha quedat amb els ulls com a taronges pel que ha vist enmig del carrer, just al costat d'un dels milers de restaurants que dibuixen l'skyline del carrer més visitat pels turistes quan venen a la capital catalana. Terra abonada per guiris, tot i ser un carrer molt nostrat, el més habitual és que qui hi passegi en ple 2023 siguin persones de fora que estan passant uns dies de vacances. I que si els hi entra la gana de menjar alguna cosa mentre passegen, o volen prendre alguna beguda, el més normal és que no tinguin problemes amb l'idioma i sabran perfectament què demanen en tot moment. Per què? Perquè gairebé el 100% dels rètols, anuncis, cartes i cartells dels bars, restaurants i locals on fer un bon àpat estan en anglès. El turisme mana. Per això, en Roger se'n fa creus, s'ha hagut de pessigar i tot, quan ha vist el que ha mostrat als seus seguidors a xarxes: "cartes en català a les Rambles. En shock".

11098749 1428643120772606 239901388 n
Roger de Gràcia / IG

Entenem la seva sorpresa majúscula. Probablement li hagin caigut les llàgrimes en veure "gambes arrebossades amb salsa tàrtara", "bacallà gratinat amb allioli", "amanida russa amb tonyina", "anxova amb crema de formatge", "xistorra" o "pernil ibèric". I no ho diem perquè li hagi entrat la gana... Si fins i tot ha vist alguna ce trancada i tot, "amanida de salmó fumat, pernil dolç i cranc"... Entenem la seva emoció i estupor:

Bonatapa? Pot ser. El que és segur és que Destaca.