Ricard Ustrell (Sabadell, 1990) ha viscut –i conviscut– amb la ràdio des de ben petit. Amb només 13 anys va començar la seva trajectòria a Ràdio Sabadell i Matadepera Ràdio, per després passar a RAC1, abans de desembarcar a Catalunya Ràdio. Ara ja fa gairebé una dècada que treballa a l'emissora pública. De nen s’enduia la ràdio sempre amb ell, i més tard ha fet tot el possible per treballar-hi: ha estat presentador, guionista, coordinador... i fins i tot imitador. Ara es planteja nous reptes més enllà: Ustrell i Jordi Évole són a l’espera que TV3 accepti la proposta d’una espècie de Salvados a la catalana. Mentrestant, continua a El Suplement, on desitja ser-hi una temporada més. Recorda que el seu programa farà un especial el proper 1 de juliol al Liceu: no vol que ningú falti a El somni de la nostra vida.

Ricard Ustrell - Sergi Alcazar

Sergi Alcàzar

Va començar a la ràdio amb només 13 anys. Què significa per a Ustrell aquest mitjà?
La ràdio l’he trobada sempre a tot arreu: a la cuina, al lavabo, al cotxe, a la platja... Des de molt petit el meu gran amic ha estat la ràdio. Amb el Prohibit als pares vaig aprendre de sexe, amb el Clapés a fer imitacions, amb el Basté esports... La ràdio és un mitjà de coneixement per a mi.

Ha fet de presentador, coordinador, guionista, imitador... Li agrada tot, o s’adapta a tot?
Quan ets molt jove t’ho menges tot, i et ve de gust fer-ho. Ara sóc al capdavant d’un projecte molt gran, El Suplement, però a mi no em faria res d’aquí a un any fer de redactor d’un programa que m’agradés, o de reporter, o marxar a l’estranger. M’ho passo bé a tot arreu.

Quan entres en aquest món, t'adones de la misèria humana que hi ha

Ja els agradaria a molts presentar El Suplement. No era el programa que sempre havia volgut fer?
No ben bé. Sí que he tingut referents i he pensat què volia fer de gran, però això ho vaig perdre molt ràpid. Quan entres en aquest món i t'adones de la misèria humana que hi ha, sembla que només pots arribar a fer el que et proposes si ets un fill de puta.

...
Hi ha persones de la ràdio que jo admirava, que realment són persones molt insegures, que ho paguen amb el seu equip o amb el seu voltant. No dominen el que fan, tot i que sembli que sí.

Vostè ha arribat a presentar El Suplement amb 26 anys... Suposo que no s’aplica aquesta descripció que fa.
Jo sóc un puta, però no un fill de puta. Igualment, t’utilitzen. El periodisme per a alguns és un contra-poder. És un ofici molt salvatge. El problema és creure’t tota aquesta mentida, perquè t’acaben fent mal o t’acabes tornant com ells. A mi no em sorprendrà quan em facin fora, perquè ja sé de què va això.

Hi ha persones de la ràdio que jo admirava, que realment són molt insegures

Parlant de gent que ha arribat lluny, ara té entre mans un projecte televisiu, Intocables, amb Jordi Évole.
L’hem presentat però encara no ens l'han acceptat.

De qui ha estat la idea?
Ha sortit de mi, i s'ha transformat en Évole.

És a dir, que vostè ha anat a buscar Évole.
... Sí.

Évole no és un d'aquells professionals "insegurs" de què em parlava abans?
Jo l’he anat coneixent per l’ofici i sempre l’he vist una persona molt honesta amb ell i amb el mitjà. A més, transmet bon rotllo, és bona persona i un professional impecable. Per mi és un honor que l’Évole compti amb mi.

Intocables seria un Salvados a la catalana o un Quatre Gats televisiu?
Ocuparia l’espai de Salvados que hi ha a Espanya, però seria més aviat un Quatre Gats aplicat a la televisió. Cal un programa per qüestionar les coses. De mirada pròpia.

Hi ha temes que TV3 no ha tocat en molts anys

Qui són els “intocables”? Évole va posar d'exemple la llotja blaugrana... Hi ha temes tabú a TV3?
Aquest s'hauria de tocar, és clar. Jo crec que no hi ha temes tabú a TV3, però és cert que ningú els ha tocat durant molts anys. A TV3 i a tot arreu. Per què RAC1 no parla mai de la Casa Reial, per exemple?

Ricard Ustrell - Sergi Alcazar

Sergi Alcàzar

Vol traslladar el Quatre Gats a la tele perquè és el seu projecte preferit?
És el projecte on sóc més jo. Però també és el projecte que cal matar més aviat. Les coses han de durar a la vida dos anys, després s’allarguen massa.

M'agradaria renovar amb 'El Suplement', però no m'imagino per més d'un any

Ha aconseguit entrevistar tothom qui volia?
No! Ens falten Jordi Pujol, Artur Mas, José María Aznar, Sandro Rosell, Josep Lluís Nuñez...

T’ha marcat alguna entrevista en concret?
L’entrevista a l’Eulàlia Lluch [filla d'Ernest Lluch, assassinat per ETA]. M’hi he arribat a fer amic, fins i tot. L’Eulàlia no havia parlat de la mort del seu pare durant molts anys, i ho va treure tot.

Està a punt la seva renovació amb El Suplement?
Esperem que sí. A mi és el que m'agradaria, però no m'ho imagino per més d'un any. La gent que fa un projecte durant més de quatre anys, ens està enganyant a tots. Això, o que ets una màquina com Basté o els Òscars.

D'aquí a un any, no sé si seré a Catalunya Ràdio

És a dir, que ja té alguna cosa per després.
El que sé és que d’aquí a un any no faré El Suplement. I no se si seguiré a Catalunya Ràdio.

Se n’ha cansat?
Fa 10 anys que hi soc i noto que s’acaba una etapa. A més, els anys ofeguen. No se saben gestionar moltes coses, com ara la creativitat de la gent. I tampoc no hi ha gent jove. El jove, en lloc d’intentar-lo acollir, és apartat i exiliat... Però també hi ha moltes coses bones: a Catalunya Ràdio la gent és més feliç que a RAC1.

A Catalunya Ràdio la gent és més feliç que a RAC1

Una opinió molt personal...
Feliç, en el sentit de fàcil. A la pública tot és més senzill, hi ha més comoditats, més recursos, un sou digne... A la privada hi ha més mancances, que potser no es veuen tant perquè viuen un moment dolç d’audiència, però tot canvia.

I no s'imagina matinant... però entre setmana?
No, matinar no [riu]. Això de matinar a les quatre del matí és inhumà, són horaris que no tenen cap sentit, són per justificar audiències... Anar a dormir, potser sí.

El jove, en lloc d’intentar-lo acollir, és apartat i exiliat

On li agradaria que veiéssim Ricard Ustrell d’aquí a 10 anys?
No crec que sabeu res de mi [riu].

---

Recuperem 5 cites de l'entrevista

"Veus que només pots arribar a fer el que et proposes si ets un fill de puta"

"Gent que tant admirava jo que feia ràdio (...) realment són persones molt insegures" 

"No hi ha temes tabú a TV3 (...) Per què no es parla mai del Rei a RAC1? de la Casa Reial?"

"D'aquí un any jo sé que no estaré fent 'El Suplement', i molt probablement no sigui a Catalunya Ràdio"

"Quan algú jove ve, en comptes d'intentar-lo acollir, és apartat i exiliat"