Les emissores de ràdio acaben de rebre les notes de final de curs amb la publicació de les dades de l'Estudi General de Mitjans (EGM), i es podria dir que, a casa nostra, tots han quedat satisfets. O que ho fan veure. Cert que no hi ha hagut gaires sorpreses i que "els primers de la classe" continuen sent-ho, però sense estridències. Ni a la part alta de la classificació, ni a la zona més baixa, però en alguns casos la variació ha estat notable.

Continua liderant Rac1 (per 24é EGM consecutiu) amb 862.000 oients, deixant-se 5.000 fidels des de l'últim mesurament, però mantenint-se ferm com a l'opció favorita dels catalans quan posen la ràdio. I com ja va passar a l'onada del primer trimestre, gran part del seu èxit es deu a Jordi Basté: 656.000 ​persones el segueixen cada matí, apujant en 14.000 seguidors. El Món a Rac1 és el programa més escoltat, i fins i tot supera el gruix d'oients del seu principal perseguidor, Catalunya Ràdio. D'altres programes que destaquen són el Via Lliure de Xavi Bundó, que incrementa les seves dades amb 551.000 oients els dissabtes i 529.000 els diumenges (rècord del programa), i d'altres clàssics com La Competència amb els Òscars o el Versió Rac1 de Toni Clapés.

Rac1 lider EGM 2 onada @elmonarac1

@elmonarac1

La ràdio pública, la segona opció dels oients, ha estat una de les que més pateix, tot i que manté una base molt sòlida. Perd (molta) pistonada en termes generals: baixa fins als 622.000 fidels i se'n deixa 126.000 pel camí. Una patacada que pateix també la Mònica Terribas, que n'aconsegueix 489.000, quan a la primera onada n'havia aconseguit 555.000. L'emissora, però, analitza les dades comparant-les amb les de fa un any, per assegurar que per segona temporada consecutiva obté xifres de rècord. I es felicita per continuar liderant els informatius amb Catalunya migdia (144.000 oients diaris)

El tercer lloc del podi l'ocupa, una vegada més, la Cadena Ser, amb 339.000 oients, una mica per sobre del primer test (7.000 més). El seu programa més escoltat continua sent l'Hoy por Hoy de Pepa Bueno (que deixarà el seu lloc a l'Àngels Barceló), però perd 4.000, quedant-se en 149.000. L'emissora del Grupo Prisa pot estar ben satisfeta, però, ja que obté dos excel·lents: Un, a Espanya, on torna a superar els 4 milions d'espectadors i es distancia del seu perseguidor, la COPE; i l'altra, a casa nostra, gràcies a l'escalada d'Aquí, amb Josep Cuní, que veu com la seva parròquia creix i molt, gairebé doblant els 23.000 oients de la primera onada: Ara en té 40.000. L'aposta del veterà conductor va trobat el seu espai dins d'aquest competitiu mapa radiofònic.

L'alegria, com sempre, "va per barris", i les lectures de les dades depenen de la perspectiva concreta de cadascun dels participants en aquesta "competició". Ara toca gaudir de les vacances d'estiu, tot i que en alguns casos portaran deures a la platja o la muntanya per millorar les notes dels propers exàmens.