Can Marlès és un micro-celler, un celler petit, de producció ecològica. Intenten donar a conèixer les vinyes i la natura com els agradaria veure-la: lliure, amb cor, amb ànima. La Lucía és la pagesa que fa pasturar les alpaques, aquests animals peruans similars a les llames que TV3 va popularitzar amb una altra granja al Berguedà. 

Aquesta és al Penedès, al Montmell. El foraster no va ser el primer a ensenyar alpaques però va fer més audiència que mai, tot i anar tan tard: apoteòsic 25,5% i 508 espectadors de mitjana. Gran Quim Masferrer.

alpaques el foraster TV3

Quim, Lucía i les alpaques, TV3

La Lucía se sap el nom i la data de naixement de totes les alpaques del Penedès: "Les vam portar el 2016, eren 6 i ara en tenim 17 que han nascut aquí. El Gandalf, Copito, Cid, Ivar, Duque el mascle alfa, Cúmulus que acaba de fer 6 anys, i el petit és el Hakon, té 8 mesos. Aquest és el Highlander...". 

Per què alpaques? Lucía: "És un animal noble, diferent, és com triar la raça d'un gos per afinitat amb tu. Jo soc una mica alpaca. Si baixo  a Barcelona les trobo a faltar. Fes un petó a la mami":

lucia alpaques TV3

Lucía fa un petó a l'alpaca, TV3

Flipant, deia Masferrer i l'audiència que a twitter estava meravellada:

La resposta és no, no és la mateixa dona que tenia alpaques  al Telenotícies. Aquesta era la Maria Àngels:

Mostra públicament una estima incondicional pels animals: la ramadera Maria Àngels Caus. Amb el seu bon saber fer i el carisma que desperta, la Maria Àngels ha estat capaç de captar l’atenció de bona part de Catalunya i de transmetre el coneixement que té d’aquests camèlids en un reportatge emès per TV3. La peça, emesa al Telenotícies comarques, donava a conèixer el ramat de 17 alpaques que té a Cercs (Berguedà) i explicava en què consisteix el seu dia a dia, amb convivència d’aquests animals que molts confonen amb llames.

Alpaques   Maria Àngels (2)   còpia

Foto: M. Àngels

Per què és desaconsellable tenir una sola alpaca? En descobrir-les el 2014, la Maria Àngels va anar fins a una granja d’alpaques de Cantàbria per conèixer-les en persona. “Ells es dedicaven a la venda dels animals i de la llana, i a mi això no em motiva gens. Quan tinc un animal, per mi ja té un nom, l’estimo, i de casa no es mou”.

Les 17 alpaques de la Maria Àngels, les té per una finalitat educativa i pedagògica. “Tothom es pensa que són llames, hi ha molta inconsciència i desconeixement; ‘vull una alpaca, vull una alpaca’, i la gent no sap que una alpaca no pot viure mai sola”, relata la ramadera, que explica que un sol individu adoptaria trastorns de conducta i escopiria a tothom mostrant la seva infelicitat fora del ramat.

Tenen una finalitat educativa i pedagògica. La Maria Àngels realitza cursos en escoles del Berguedà per donar a conèixer la vida d’aquests camèlids. “Una de les coses que em va fer molt feliç, és veure com els nens a classe estaven molt nerviosos i els costava aguantar. En venir aquí a veure la granja va ser meravellós, els nens que a l’aula estaven nerviosos, aquí estaven amb la seva alpaca, feliços, contents, tranquils... Una passada!”.