15 anys, que es diu aviat. 15 anys regalant als espectadors catalans el millor programa de la graella de TV3. 15 anys amb la millor i més mordaç sàtira política. 15 anys de Polònia. Un especial aquest dijous, una entrega de premis meravellosa, per la qual han anat desfilant alguns dels personatges més enyorats i emblemàtics de la història del programa, molts d'ells, polítics que ja no són en actiu i que van protagonitzar l'època més daurada del programa: Pasqual Maragall, José Montilla, Carod Rovira, el rei Joan Carles, Ferran Adrià, Artur Mas, Esperanza Aguirre i molts altres. Hi va haver moments senzillament hilarants, com el moment en que Ángel (Bruno Oro) Acebes recollia el premi a 'Millor atac d'histèria en un gag':

Hi va haver moments d'una càrrega crítica i sarcàstica demolidora, com l'habitual In memoriam d'aquesta mena de gales, però no amb persones que haguessin perdut la vida, sinó amb les Víctimes del procés:

Hi va haver moments que van tocar la fibra, com l'encertada manera d'acabar l'especial amb els mateixos protagonistes que el van encetar ara fa quinze anys, amb el director Toni Soler i amb l'enyorat Pasqual Maragall:

Però els moments de llagrimeta no van acabar aquí. Després de l'especial, un oportú i imperdible Al cotxe!, on Eloi Vila va fer de conductor de quatre dels actors (només hi va faltar Bruno Oro i el seu Artur Mas) que han donat vida als presidents de la Generalitat durant els anys que ha durat el programa: Ivan Labanda (Quim Torra), David Marcé (Artur Mas), Sergi Mas (Jose Montilla) i Queco Novell (Carles Puigdemont i Pasqual Maragall).

labanda eloi

Ivan Labanda i Eloi Vila / TV3

marce eloi

David Marcé i Eloi Vila / TV3

mas eloi

Sergi Mas i Eloi Vila / TV3

queco eloi

Queco Novell i Eloi Vila / TV3

Amb ells ha recordat moments impagables, com aquelles muletillas que van adoptar en les seves imitacions Novell amb Maragall ("Què cabrooooon!) o Mas amb Montilla ("Chist", "Visc-a Catalunya").

Queco Novell va provocar un somriure amb declaracions com aquesta, però també va tocar la fibra recordant dos moments dificilíssims per l'equip del programa: l'1 d'octubre del 2017 i el moment en que van veure com la justícia espanyola posava a la presó els Jordis, Junqueras, Romeva i companyia. Sobre el que va passar aquell 1-O, l'actor reconeix que "el pitjor programa per mi és el que gravem després de l'1 d'octubre. Jo el veia impossible. Jo el dia 2 vaig dir: 'No podem fer programa amb tot el que ha passat. D'on collons traurem la chicha per fer riure?'. I tot el que va venir després amb els presos... Costaven molt de fer". Novell, emocionat, va explicar, però, amb un somriure, què van sentir quan van assabentar-se d'un fet commovedor sobre els presos polítics:

Polònia continua després de 15 anys fent riure i emocionant-nos. Esperem, però, que tots els que estan empresonats injustament, aviat puguin gaudir del programa, però no des de la presó, sinó des de casa seva. On han de ser.