Ciutadans ha mort al lloc on havia de morir: Catalunya. El projecte anticatalanista que van empescar-se Albert Rivera i ments com Arcadi Espada o Albert Boadella s'ha extingit. I qui els ha aniquilat és qui ho havia de fer, els catalans amb els seus vots. Zero diputats i 20 mil vots, menys que el Pacma. A ciutadans l'ha votat el 0,7% de Catalunya. No és un cas com UPyD per una raó: Ciutadans va arribar a tenir un milió de vots a Catalunya de la mà d'Inés Arrimadas, en les eleccions més indignes que hi ha hagut mai a Catalunya, les úniques que no va convocar el president de la Generalitat sinó Rajoy anul·lant l'autonomia pel 155. Arrimadas ja va fer el cant del cigne: guanyar per morir. Mai va tenir el suport de ningú, ni tan sols va intentar ser investida i va fugir a Madrid, on va fracassar i enterrar Ciutadans, autonomia rere autonomia i finalment al Congrés o no es va ni presentar per afavorir el PP. A Catalunya Carlos Carrizosa acaba de rebre el que feia anys que buscava: la indiferència, la irrellevància, la mort del partit taronja.

e397f79da4c730d92498aed16b0dafd4e5a301efw
Carrizosa amb cara de Carrizosa la nit electoral, EFE

El partit taronja té un últim representant públic: Jordi Cañas, l'eurodiputat que segueix liderant Ciutadans i que d'aquí a un mes es presenta a la reelecció pel Parlament Europeu. Com a totes les anteriors eleccions tot indica que el resultat de Ciutadans a Europa també serà zero. Té quelcom de justícia poètica que Cañas, que va ser un dels tres diputats que va treure el partit el primer cop que es va presentar a unes eleccions, a Catalunya l'any 2010, sigui el que tanqui el partit. el que llenci la clau al mar. A Catalunya molts celebren que hagi acabat aquesta proposta nítidament anticatalanista, només pensada per anar contra la immersió lingüística i qualsevol avenç del catalanisme, en finançament, en llengua, en cultura, en lideratge. Els que tallaven llaços grocs del carrer han vist com els catalans els tallen el cap. I a TV3 un presentador VIP ho celebra públicament, Xavi Valls:

xavi valls TV3
Xavi Valls TV3

Xavi Valls, 63 anys, ja està de tornada  i ha decidit que no el callen: "Justícia es que Ciutadans desaparegui del Parlament. Injustícia es que marxin sense pagar el mal que han fet". Ho han pagat rebent la bufetada més bèstia que mai ha rebut cap partit polític català, nascut a Catalunya i que ha guanyat unes eleccions a Catalunya: fulminats. Xavi Valls sap que l'anticatalanisme no ha mort, que altres agafaran el relleu, com PP i Vox, però d'una manera diferent de l'estratègia corrosiva de Ciutadans. Al final l'àcid corrosiu els ha fet desaparèixer a ells. Adeu. Tanquin la porta en sortir.