Els espectadors acostumen a sospitar que els que surten per TV3 guanyen molts diners. Aclarim-ho. Hi ha quatre categories: els presentadors fixos de la casa, cobren el que estipula el conveni, un sou públic que no negocien. És el que els toca per Helena Garcia Melero, Ariadna Oltra o Xavi Coral. Després hi ha els que TV3 contracta a fora per fer programes amb les seves productores. Aquesta xifra acostuma a ser secreta. Per exemple, el programa diari Està passant costa 1,8 milions d'euros tota la temporada però la xifra concreta que cobra Queco Novell o Natza Farré per presentar és informació reservada de Minoria absoluta. I així amb totes les productores, la d'Ustrell, la de Joc de cartes o la de La selva. Després hi ha presentadors externs a TV3 que cobren per fer un informatiu, com Ramon Pellicer que cobra 132 mil euros bruts l'any per dirigir i presentar el TN Cap de setmana o Xavier Graset que cobrava 107 mil euros bruts l'any per dirigir i presentar el Més 3/24. Precisament a can Graset, a La selva, es donen exemples d'un altre cas: els col·laboradors eventuals, tertulians o experts, que acostumen a cobrar per anar un dia a la setmana entre 150 i 200 euros bruts. Un d'ells, Jaume Borja, expert en el culebrot Com si fos ahir, acaba de reconèixer que no pot pagar-se un pis a Barcelona i que ha vingut a viure de la seva Tortosa natal i s'ha instal·lat a viure uns dies a la setmana a un convent de monges de clausura.
Jaume Borja té un sou de TV3 d'uns 800 euros bruts mensuals per fer La selva. Ha arribat a ser presentador de TV3, el van contractar per presentar la Gala final de temporada del culebrot, una feina per la qual va cobrar 500 euros segons informa TV3. No surt a la tele per fer-se ric sinó popular. Va néixer alm poble de Jesús a Tortosa fa 35 anys i fa set anys que apareix a TV3 comentant el culebrot. Va començar amb el fracassat programa de Núria Roca els migdies, A tota pantalla, el 2017 quan es va estrenar Com si fos ahir i ara, set anys després, segueix fent-ho. Primer al magazine Tot es mou i ara a La selva de Graset. Allà ha confessat que s'ha traslladat de Tortosa a Barcelona per feina però que la ciutat és tan cara que no es pot permetre un pis ni una habitació de lloguer i ha acabat vivint al convent de les Carmelites Missioneres del carrer Immaculada, rere la Clínica Teknon. Unes habitacions amb un llit individual i un lavabo i servei de pensió complerta. Aquestes són les instal·lacions on viu un presentador de TV3:
Jaume Borja es busca la vida a diferents mitjans, de RAC 1 a Ràdio Estel passant per fer de reporter a Cuatro o ara col·laborador a TV3. No li arriba per un pis a Barcelona i viu en un espai de silenci i contemplació, que normalment es fa servir per a retirs espirituals però que sovint utilitzen joves per viure uns dies, per exemple és habitual d'opositors a notaries o a jutges que per l'esprint final d'estudiar moltes hores abans de l'examen ho fan vivint-hi una setmana o dues com si fos un hotel però més barat i silenciós. Les monges acostumen a demanar només la voluntat, que es diposita dins un sobre a una bústia. Així es feia per exemple al convent Bellesguard uns carrers més amunt. No és un hotel. Borja confessa a TV3: "No me n'amago pas, visc a un convent no buscant l'espiritualitat sinó perquè el nostre sector és precari i a Barcelona costa trobar pis. Aquesta temporada a Cuatro, el programa Tiempo al tiempo, em van oferir fer de reporter tres setmanes a Barcelona i com el món de la tele és molt efímer doncs vaig optar per això i evito fiances astronòmiques i firmar un contracte de lloguer. Tinc lavabo i dutxa dins l'habitació, és l'oferta que s'adequa més a la meva situació de vida. Tinc llibertat i ni tan sols tinc toc de queda. Només treballo i dormo". No tothom que surt per TV és ric.
Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!