Núria Marín, la presentadora catalana que va debutar en un canal minoritari i low cost com Divinity a Cazamariposas, ha vist aquesta setmana com es feia públic el seu sou diari: 2500 euros per cada Sálvame que presenta. En Blau ha fet una feina d'investigació per saber quant cobren no ja els presentadors dels programes, autèntiques fortunes, sinó els col·laboradors. I aquest és el resultat. La conclusió és que cobren molt per pocs minuts d'antena, però poc en comparació amb els sous de fa una dècada. Tot són tarifes per programa, al dia, no setmanal ni mensual. I en brut.

belen esteban telecinco

Telecinco

A Sálvame diario és on es cobra més dels programes diürns. Per la seva durada, quatre hores de directe, i per estar disposat a trinxar qui sigui o a ser trinxat. La tarifa és entre 400 i 750 euros segons sigui un tertulià normal o Belén Esteban. La quantitat es triplica quan el Sálvame s'emet de nit en el format Sálvame Deluxe.  En aquest cas un tertulià cobra 1200 euros. És diferent quan el programa envia les càmeres a casa del convidat o el convidat fa promoció d'un llibre o d'una pel·lícula o d'un acte. Aleshores la tarifa és zero, gratis total perquè es considera un anunci, un favor recíproc i no paguen ni el bitllet d'avió. Que el pagui l'editorial. A Socialité de Telecinco també paguen zero quan truquen a experts. Toñi Moreno a Viva la vida paga 400 euros a cada tertulià per anar-hi a passar la tarda un dia de cap de setmana.

manolo bombo espejo publico twitter

Antena 3

A Espejo público són 400 euros per fer de tertulià de Susanna Griso. Si a Sálvame es destrossen entre ells, a can Griso és més fàcil: trinxen l'independentisme. Ataquen dos milions de catalans però com que no els tenen al davant ja els va bé i paren la mà. A Al rojo vivo de Antonio G. Farreras són uns 300 euros per fer el mateix però amb més ínfules periodístiques. Que Sardà cobri 300 euros és la xocolata del lloro. Quan feia Crónicas Marcianas cobrava mil milions de pessetes anuals. Que Paco Marhuenda cobri 300 euros per fer el que fa sembla més una almoina.

marhuenda sarda la sexta

La Sexta

A les públiques es paga menys. A TVE un programa fracassat com Amigas y conocidas pagava 140 euros a cada tertuliana, només dones, com Isabel San Sebastián. Sembla molt quan saps que són dels teus impostos. A programes de cor com Lazos de sangre era pitjor: anaven a casa de l'expert i el gravaven durant tot el dia per només 140 euros. A TV3 les xifres són semblants tot i ser una TV més petita. A Preguntes freqüents paguen 250 euros per tertulià. Els fixes com Maiol Roger, Quico Sallés o Pilar Rahola tenen un tracte diferent. I a la petita 8tv un programa com Arucitys pagava 200 euros al dia a un tertulià per cada cop que hi anava. Ara van dels 150 per La cortelera als 330 per la Teletulia. Per sota hi ha la tarifa de tertulià d'Els matins de TV3: 125 euros bruts al dia sense transport a Sant Joan Despí.

mateo   @FAQSTV3

TV3

Preguntant a tertulians més veterans, que anaven a programes de fa deu anys, les xifres es multipliquen. A La noria de Jordi González pagaven 1200 per nit, a TNT també de Jordi González 2000 i a Hormigas blancas 3000. Tots de Telecinco, tot i que el rècord era Dónde estás corazón que superaven els 3000 euros per una nit de divendres sent tertulià. Els opinadors es lamenten que abans es cobrava molt més i les persones normals es queixen que els opinadors cobrin més que un treballador de classe mitjana. Núria Marín guanya més en un dia que tota la classe treballadora en un mes.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat