Pilar Rahola avisa, just en començar el seu imperdible Paraula de Rahola d'aquest dimecres al seu canal de YouTube, que la seva intervenció va dedicada a tres parts diferenciades. La primera, com no podia ser d'una altra manera, la dedica al Tribunal Superior de Justícia"aquesta colla de jutges i lletrats". Bé, ha dit això, o, coneixent l'escriptora i la seva finezza, probablement el que hagi dit sigui un molt més encertat "jutges illetrats". Rahola segueix adreçant-se a ells, jutges "sense cap base científica que es dediquen, ara, a decidir per damunt de Parlaments, d'acords polítics i de governs, què s'ha de fer amb l'escola a Catalunya, què s'ha de fer amb l'escola en català, carregant-se acords que durant dècades han donat una bona salut escolar i social en el nostre país". Però ja sabem que això és una cosa que fa sulfurar a les espanyes, veure com una cosa a Catalunya funciona. Per tant, no és d'estranyar aquesta voluntat indissimulada de fotre cullerada. "Són tan illetrats que no han estat capaços d'evitar desenes i desenes de faltes d'ortografia en la seva escriptura, en la seva resolució dient que cal imposar immediatament el 25%". I els hi fa una recomanació: "Doncs vostès, jutges del Suprem, els hi aniria bé una miqueta d'estudi del català. Per què no l'imposen el 25% de castellà als jutjats? Ai, no, calla, si és el 99% de castellà...Parlem de jutges illetrats que no en saben res de l'idioma, ni de la situació educativa ni sociològica, que no tenen cap base científica, que ni tan sols són capaços de no fer faltes d'ortografia, però que es basen i es mobilitzen per ideologia, i la més radical i minoritària del país: quatre forofos radicals espanyolistes acaben convertint l'escola en allò que volen gràcies i de la mà de jutges ideològics". Rahola té clar que el que fa el Tribunal Superior de Justícia amb el català és "no només una bestiesa educativa, sinó a més, un cop de puny a la lògica democràtica d'un país. Vostès no imparteixen justícia: vostès imposen ideologia".

Vaga sentencia 25% castellanoa TSJC / Sergi Alcàzar
Vaga sentència 25% castellà TSJC / Foto: Sergi Alcàzar

Un cop dit això, l'escriptora també té ganes de parlar "una mica de nosaltres, perquè és clar, ho tenim molt fàcil quan la culpa la tenen sempre els altres. Òbviament no li traurem ni un gramet de culpa a aquests jutges ideològics, però també hem de fer una mica de recorregut" i preguntar-nos per què ha passat això finalment. Què hem fet o què hem deixat de fer perquè el TSJC hagi perpetrat una decisió com aquesta? "Recordin que això neix de la famosa Llei Wert", diu en referència a l'exministre d'Ensenyament, "que després s'havia de reconvertir en la Llei Celaá, i recordem perfectament que els 'Rufians' i companyia ens van dir que 'Blindarien el català'... No el van blindar, no van ni aconseguir que el Govern socialista, no el pepero, retirés la demanda contra la Generalitat pel tema del 25%, que d'aquí plora ara la criatura". Rahola, farta, esclata, perquè "ja sabem com se les gasten els contraris a l'idioma, però, i els defensors? Els que portem la bandereta? Ho hem fet bé? Jo diria que aquells que han pactat amb l'Estat espanyol i amb el Govern socialista ho han fet molt malament, que no van blindar la llengua quan tocava, que no van aconseguir els acords que calia, que els hi van colar una llei, la llei Celaá, gràcies a la qual ara es perpetra això".

Isabel Celaá rueda prensa
Isabel Celaá, exportaveu i exministra d'Ensenyament del govern socialista

Finalment, hi ha una tercera cosa: "Escolti'm conseller Cambray, representants polítics i govern català: d'acord, imposem el 25% de castellà, però... vostès em garanteixen, sota inspecció diària a les escoles, que l'ensenyament en català serà del 75%?... Perquè vostès, govern de la Generalitat, menteixen. Vostès fa molt de temps que de cap de les maneres no han aconseguit que el català sigui idioma absolutament majoritari a les escoles". I dona dades: "A molts llocs, no s'arriba al 30 ni el 40, però a més a més als patis domina el castellà. Si parlem de les universitats o dels graus superiors, el castellà és dominant en 80 i 90 %. Posats a fer, vinga, conseller Cambray, garanteixi'm que el 75% de l'ensenyament a Catalunya, global, des de primària fins a secundària, passant per graus i universitats es farà en català, amb un tant per cent d'anglès si vol. M'ho garanteixen? A hores d'ara ha fallat completament la inspecció i el control en aquest sentit. S'ha permès que lentament l'escola catalana s'anés castellanitzant. I el problema ja no només el tenim amb jutges que intenten imposar els seus paràmetres ideològics radicalment. Hem anat assumint la normalització del castellà i ara el tenim completament dominant a l'escola catalana. 25% de castellà? No diré que firmo, perquè és una barbaritat acceptar una imposició judicial, però és que gairebé signaria, perquè és que no arribem ni al 75, ni al 70, ni al 60 ni molt sovint, ni al 40!! I en alguns llocs de l'extraradi, ni al 30%!!". En resum, "tenim el poder dels enemics del català que actuen amb el poder de les togues i la política, però un cop dit això, Generalitat de Catalunya, compleixi amb el català a l'escola, perquè no ho fan":