El Govern de la Generalitat necessita que la majoria absoluta del Parlament (68 vots) li aprovi els Pressupostos per funcionar. I des de la sortida de Junts, l'executiu català, monocolor d'ERC i presidit per Pere Aragonès, només té assegurats els seus 33 vots. Lluita pel suport dels Comuns i sobretot del PSC. Però Salvador Illa està cobrant-se els seus 33 vots.

Illa Aragonès, EFE
Illa i Aragonès, EFE

Un estira-i-arronsa de peticions, contraofertes i línies vermelles entre ERC i el PSC, entre el president i el cap de l'oposició, que mereix l'anàlisi de Pilar Rahola. Dedica al seu canal de Youtube, Paraula de Rahola, un comentari crític de com estan duent-se a terme les negociacions. Vídeo:

 

Youtube

L'escriptora i periodista comença dura amb Pere Aragonès. Pilar Rahola: "El Govern està caducat. Ho vam dir quan la crisi de la sortida de Junts i ERC es va quedar tota sola però mantenint la porpra del poder. El Govern es quedava en precari, havia deixat de representar la ciutadania atès que era la part d'una part. No tenia aliances possibles si no feia un gir copernicà. Mesos després el Govern ha anat perdent pràcticament totes les votacions i veiem una agonia terrorífica per poder aprovar els pressupostos. El PSC està jugant amb Aragonès com si fos un titella. Ara ERC es menjarà la B-40 que havia dit que no parlar-ne. I els Comuns també s'ho menjaran". Molt severa l'analista política.

Pere Aragonès i Salvador Illa EFE
Pere Aragonès i Salvador Illa EFE

Rahola desenvolupa com veu la situació "¿Com és possible que ERC regali gratis et amore els Pressupostos de l'Estat i no tingui mínimament lligat el suport als Pressupostos de la Generalitat? Ha incomplert els Pressupostos que va pactar amb Junts, una esmena amb diners extra pel Covid: zero euros. El Govern es manté pels acords amb Madrid, acords que Madrid incompleix i juga amb ells com titelles, fent-los patir, ara els voto ara no i imposant el seu criteri. Els socialistes tenen una relació vampírica amb ERC, que sense sang es quedarà com un zombi. I va aguantant a veure si pot mantenir-se més temps a la Presidència".

Aragonès d'esquena EFE
Aragonès d'esquena EFE

Rahola segueix desgranant el moment polític del país: "Mentrestant tenim una vaga sanitària i una vaga de l'educació, dos pilars del servei públic, amb denúncies demolidores al Govern. El secretari general de Metges per Catalunya denuncia que es van pactar partides per la Sanitat però van servir per posar més gestors, i no per ampliar minuts d'atenció al pacient. I els professors parlen d'intolerància del conseller Cambray imposant criteris sense tenir en compte la comunitat educativa, que els porta al deteriorament i a la vaga".

Pilar Rahola Youtube
Pilar Rahola Youtube

El vídeo-article acaba contundent repassant tot el panorama: "El Govern de la Generalitat està en precari, una minoria d'una minoria que ha canviat d'estratègia respecte els seus votants. Depèn d'unes aliances a Madrid que s'incompleixen i vampíriques i té revoltades la sanitat i l'ensenyament. No seria moment de plegar? Això és arrossegar-se per mantenir-se al poder. És una imatge trista de la Generalitat. Comencin a plegar".