Pedro Sánchez ha fet un gir de timó notable durant aquest cap de setmana. Pocs s'esperaven que sacsegés d'arbre de Moncloa amb tanta virulència: ha caigut fruita madura a dojo, però també branques que semblaven intocables. La remodelació del gabinet ha deixat fora a tòtems com Carmen Calvo o José Luis Ábalos, a banda de carregar-se al seu assessor personal, Iván Redondo, un mercenari que ja havia passat pel PP i que ha estat fonamental per a la resurrecció de Sánchez. Les baixes són importants, com també ho són les incorporacions o els jocs de cadires. L'aposta és clara: tot al PSOE. El partit surt reforçat amb l'arribada d'Óscar Sánchez, l'home-partit per antonomàsia, un personatge que ha callat les veus neguitoses i confrontades al carrer de Ferraz.

És la visió particular de Pilar Rahola, que no ha perdut detall del ball de l'executiu com a bona analista de l'actualitat. La seva primera impressió és la del cop d'autoritat per posar en ordre casa seva. Compara el president amb tot un emperador: "Aquí mano jo, sóc el Cèsar, el Cèsar no té amics. Ningú és imprescindible ni intocable". La família socialista està contenta. I per partida doble, perquè la nòmina de Sánchez també inclou un claríssim missatge a Catalunya i a l'independentisme. I no és gens ni bo ni esperançador. No és que esperéssim cap miracle, però la realitat sempre supera la ficció.

Presidente gobierno Pedro Sanchez llegada presentación Moncloa proyecto 03   EFE

President Pedro Sanchez / EFE

El socialisme espanyol i espanyolista ha guanyat la partida. El PSC més fidel a Madrid triomfa, amb la decapitació de Miquel Iceta: "De un ministeri d’enorme importància per al líder del PSC, el treuen i el posen a Cultura i Esports. Una 'maria' perquè les competències estan totes repartides. No l’han tret perquè hagués estat massa gros, però l’han apartat". En Miquel arraconat i veient l'eclosió del seu gran rival al partit: el sector del Baix Llobregat de Salvador Illa, a través de l'exalcaldessa de Gavà, Raquel Sánchez. Una dona que tindrà un ministeri inversor, amb les infraestructures. "No és menor. Quan seguin a la famosa taula de diàleg, qui tindrà veu sobre quines infraestructures venen o se'n van, serà algú del PSC més espanyolista. Illa serà tan important com el president de la Generalitat de cara a l'empresariat català".

La cimera per, suposadament, resoldre el conflicte polític amb l'estat, cada cop té pitjor cara. I amb l'arribada de Félix Bolaños, l'home que el president ha col·locat allà per controlar l'agenda, les perspectives encara són més funestes: "el Rubalcaba de la nova etapa. L’home-estat. És evident que anirem a una taula on parlarem de l’aeroport, de infraestructures amb el PSC posant-se les medalles, i apartaran qualsevol tema que tingui a veure amb amnistia, referèndum" o el dret a l'autodeterminació. "El nou govern espanyol no camina ni un mil·límetre en favor d'aquestes posicions, difuminant qualsevol possibilitat de resoldre els grans temes". Un missatge molt directe contra les aspiracions independentistes, vaja. O com ho remata l'escriptora en aquest 'Paraula de Rahola' tan aclaridor: "Bon govern per a Pedro Sánchez, mal govern per a Catalunya"