Pilar Rahola té el saníssim costum de fer crítica no només del que veu a les espanyes. També posa l'accent crític quan toca quan hi ha alguna cosa de Catalunya que cal dir en veu alta. Un país que, com ha destacat l'escriptora en el seu Paraula de Rahola d'aquest divendres, "de vegades, és un país força mesell".

No només això, sinó que "una de les coses que més ens costen és l'elogi, admetre l'excel·lència, reconèixer algun escriptor, científic o persona rellevant del país". Una tendència que ens porta a ignorar-los i menysprear-los tota la vida "i quan es moren, els fem grans homenatges".

rahola 14 enero

Ens costa l'elogi... i ens costa l'agraïment"donar-li les gràcies a la gent que ha fet coses per aquest país". De fet, no només això, sinó que sovint, si fem un agraïment públic, després se'ns retreu.

"Com que això passa sovint", Pilar Rahola ha volgut avui fer un elogi i un agraïment públic a una persona. De qui? De Jordi Cuixart.

pilar rahola jordi cuixart

Jordi Cuixart, Laura Borràs i Pilar Rahola

El president d'Òmnium ha anunciat aquest matí la seva intenció d'abandonar el càrrec, en una entrevista a El món a RAC1 de Jordi Basté. No només això, sinó que ha proposat per substituir-lo el doctor en filosofia i membre de la junta de l'entitat Xavier Antich. Amb aquesta decisió, Cuixart vol impulsar el procés de renovació i d'aparició de nous lideratges que defensa dins de l’espai independentista.

cuixart rac1

Jordi Cuixart / RAC1

A Rahola, hi ha coses que ha fet en Jordi Cuixart "que no em van agradar, com el dia que vas donar suport a la Colau quan la gent l'estava xiulant..., però avui la lupa petita no té cap importància".

Rahola ha volgut fer un elogi públic de Jordi Cuixart: "Una persona que ha presidit Òmnium Cultural en els pitjors anys de la repressió, que ha passat anys a la presó per mantenir-se fidel a les seves idees i per dirigir una entitat cívica, una de les que té més socis de tot Europa".

Jordi Cuixart surt de la presó de Lledoners per anar a treballar 13 febrer EFE

Jordi Cuixart, sortint de la presó de Lledoners / Efe

"Aquest home que ha decidit que com a servei a la seva entitat i al país toca renovar lideratges i anar-se'n, només mereix un enorme agraïment", diu l'escriptora de qui avui és un dels protagonistes del dia.

Un lideratge que segons Rahola, "cal subratllar", així com moltes altres qualitats"El primer que cal dir és que és indomable, fidel i indestructible a les seves conviccions, mentre hi ha gent que es posa de genolls o llepa la mà del que l'està colpejant".

EuropaPress presidente omnium cultural jordi cuixart interviene ofrenda floral anual

Jordi Cuixart 

Més agraïments: "A la seva bonhomia. És l'home del somriure. Sempre ha posat bona cara als pitjors moments, tant personals com col·lectius, ens ha fet creure que podríem tenir un futur lluminós".

També, "a la seva transversalitat. Ha intentat construir ponts, sovint molt difícils, ell s'ha mantingut com un home de diàleg entre les diferents famílies de l'independentisme. Voluntat de sumar i no restar. Un dels seus grans mèrits".

Rahola, emocionada, fa un agraïment final: "Gràcies, Jordi Cuixart, per no haver abandonat mai el camí de la llibertat d'aquest poble. Gràcies, ara que te'n vas. Però també saps que alguns t'ho hem dit durant tot el procés. El camí és llarg i ens continuarem trobant en aquesta lluita compartida. T'estimem":