"Cada vegada que Espanya té la possibilitat de crear una cultura democràtica, i fer-ho utilitzant esdeveniments tràgics de la seva història, senzillament no ho fa". A Pilar Rahola no li queda cap mena de dubte al respecte. Una certesa a la qual ha arribat després d'una demostració rera l'altra de com se les gasten a les espanyes. L'escriptora està convençuda que en la història recent de les nostres generacions "hem pogut veure com s'ha blanquejat, minimitzat i sovint, fins i tot, negat, tota la brutalitat criminal del franquisme", ha dit al darrer vídeo del seu canal de YouTube, Paraula de Rahola. 40 anys d'una dictadura sanguinària que encara roman en bona part dels patriotes que prefereixen mirar cap a una altra banda quan d'assenyalar i condemnar el règim de terror que va aplicar el dictador es tracta. Una massacre de centenars de milers de persones que molts prefereixen passar per alt o silenciar sense un mínim de vergonya. Rahola té clar que "és evident que poden aparèixer fenòmens com Vox o les parts més extremes del PP, perquè mai a la vida s'ha fet el que s'havia de fer", és a dir, fer com els alemanys o els francesos, és a dir, "rebutjar i fer un relat públic brutalment crític contra el que havia estat una dictadura ferotge que havia matat moltíssima gent... Espanya no ho ha fet". Spain is different, que deia aquell.

José Barrionuevo José Luis Corcuera, sortint de la presó Efe
José Barrionuevo i José Luis Corcuera / Efe

No només Espanya no ho ha fet, sinó que "ha assumit el franquisme, i fins i tot, els hereus de Franco continuen sent 'fantásticos', personatges de la premsa rosa, sabem els seus amants i han tingut els seus privilegis", lamenta. I no només. Rahola posa l'accent en que han passat moltes altres coses, "des de la 'transició exemplar', que li diuen, fins ara". Transició exemplar, evidentment, dita entre cometes i amb tot el sarcasme del món. "Una transició que el que va significar va ser el silenci davant dels crims i l'oblit de les víctimes". L'exemple més clar d'això és el cas GAL"Estem assistint d'una manera vergonyant i infame, a un blanqueig i a una normalització del crim d'Estat". I esmenta l'entrevista que li han fet l'exministre José Barrionuevo, responsable directe dels GAL en època de Felipe González. I l'entrevista a Barrionuevo li ha semblat infame a Rahola, no només pel contingut, sinó també pel continent, "perquè l'entrevista era amable, blanquejava, era suau... Barrionuevo semblava al final gairebé una bona persona". Rahola parla d'una entrevista al diari El País. I recorda que aquest angelet, com el volen pintar alguns, com l'esmentat mitjà, "va ser el responsable, a través dels GAL, de l'assassinat de 27 persones, més atemptats, més segrestos".

barrionuevo gonzalez efe
José Barrionuevo amb Felipe Gongález / Efe

Fins i tot, el segrest de Segundo Marey, "que es van equivocar, i en l'entrevista, Barrionuevo explica amb normalitat que quan se'n van adonar que s'havien equivocat de persona, que no era un líder d'ETA, en pla 'assemblea' van decidir què feien: 'L'eliminem? El fem desaparèixer? L'alliberem?'... I Barrionuevo, i aquest és el titular d''El País', 'Yo liberé a Segundo Marey', però després explica que 'para no crear más desorden', era millor alliberar-lo... Al capdavall, com a bons esquadrons de la mort, decidien qui vivia i qui moria... Aquesta gentola, que va crear a través del diner públic que paguem tots, uns autèntics escamots de mort, i a l'empara d'un ministeri, i d'un Estat teòricament democràtic... I ara aquest senyor apareix als mitjans com si fos una germaneta de la caritat. I evidentment, ni ell ni la resta mai no han pagat pels crims". Rahola, farta, esclata contra tanta misèria moral. Per exemple, de la justícia espanyola, on es van passar les condemnes pel forro, i dels molts anys de presó que els hi van caure, es van passar algun mes i escaig. Una comparativa, "perquè us feu una idea: els joves d'Altsasu ja porten 33 mesos a la presó. És a dir, un aldarull en un bar, que a més és un muntatge, 33 mesos a la presó. Els senyors vinculats als GAL, com va dir Mariano Rajoy, segons va dir Barrionuevo, 'ni un día más en la cárcel', perquè era una qüestió d'Estat". Curiós que intel·lectuals, periodistes i partits polítics, "enlloc de rebutjar-ho i que vagin a la presó.... no. 'A la presó només hi van els independentistes i els bascos'. Aquests, fora, perquè hi va haver un pacte de sang entre el PP i el PSOE, i no tinc cap dubte, la monarquia i els serveis d'intel·ligència". Rahola, fins i tot, recorda les "xapetes que alguns duien: 'Yo soy amigo de Barrionuevo'. I el PP tramitant l'indult en tres dies. Perquè havien fet 'un servei a Espanya'.". Però Espanya sempre perd l'oportunitat de crear una cultura democràtica,"Espanya no ho fa mai. Davant del 'Sagrat Grial' de la unitat d'Espanya, ni demòcrates uns ni demòcrates els altres. Només 'espanyols'":