"Xantatge, extorsió, coacció a òrgans constitucionals andorrans, creació de documents inversemblants per part de funcionaris"... La llista de càrrecs amb els quals imputen l'expresident del Govern espanyol, Mariano Rajoy, l'ex director general de la Policia Ignacio Cosidó i els exministres Cristóbal Montoro i Jorge Fernández Díaz, des d'un jutjat d'Andorra"Sense cap mena de dubte, l'operació judicial més seriosa, més important, si més no, amb una mica més de possibilitats, que s'ha produït per investigar i jutjar l'anomenada 'Operació Catalunya', que té aquesta derivada andorrana tan greu". Són paraules de Pilar Rahola al seu Paraula de Rahola del seu canal de YouTube d'aquest dimecres 15 de juny. L'escriptora té clar que "les coses van ser brutals: en la seva bogeria per intentar desprestigiar els líders polítics catalans, per intentar destruir-los, per intentar destruir un símbol que a Catalunya tenia la rellevància d'un Jordi Pujol, per intentar trobar diners de sota les pedres de Mas, d'Oriol Junqueras, de tots, els funcionaris espanyols comandats pel ministeri d'Interior de Fernández Díaz, i pel que sembla, amb tota l'aquiescència del president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, van perpetrar tota mena de barbaritats, allò que probablement la justícia dirà que són delictes".

mariano rajoy fernandez diaz pp Bárcenas efe
Mariano Rajoy i Jorge Fernández Díaz / Efe

Rahola té clar que per l'estat repressor espanyol, "tot valia, per intentar saber què tenia Pujol es van carregar una operació bancària, la Banca de Madrid, i van destruir un banc, el banc més important d'Andorra, la Banca Privada d'Andorra, i van destruir el patrimoni d'una família, la família Cierco, que ha patit durant tots aquests anys una embranzida política descomunal i un dany econòmic indiscutible. I tot valia: falsificar documents, pressions, coaccions". Rahola, a més, que se sorprèn que "en totes les causes que té l'excomissari Villarejo, tant la Fiscalia com els jutges el van protegint pel que fa a l'Operació Catalunya. Per què?". Ella mateixa es respon: "Perquè Espanya sap, el PP sap i el PSOE sap que es van fer tota mena de barbaritats, que els hi van ser igual els drets econòmics, els drets democràtics, els drets privats, els drets civils... Tot valia per destruir lideratges, per destruir imatges i per intentar frenar la voluntat d'un poble". El problema, com bé recorda Rahola, "és que a Espanya tenen impunitat aquesta mena de delictes, si es fan en nom de la pàtria, aquests delictes cauen en un forat negre, se'ls tapa amb cal viva i no hi ha manera que hi hagi responsabilitats i que acabin pagant els que van perpetrar aquestes barbaritats. Senyor Rajoy! Senyor Fernández Díaz! Vostès no tenien dret a espiar, coaccionar, intervenir! No poden! El seu càrrec públic no els hi atorga! Van en contra de la carta de drets fonamentals".

Mariano Rajoy - acte Jorge Fernández Díaz - EFE
Mariano Rajoy - acte Jorge Fernández Díaz - EFE

Però Rahola avisa que com que també van intervenir en un altre país, Andorra, "aquí les coses poden ser diferents, perquè el dany econòmic que van fer a una família i a un banc, tindrà conseqüències. Estem acostumats a que no els hi passi res i la impunitat sigui absoluta, que trobin una sortida via pressions. Però ho tindran més complicat, poca broma. Ja veurem com acaba, en tot cas, felicitats a la gent de Drets, que ha portat i tirat endavant aquesta magna querella, i també al col·lectiu de Drets Humans d'Andorra, i a la família Cierco, que no ha desistit mai de la seva lluita. Sembla mentida però en el moment que vam dir que volíem ser independents van enfollir, van treure l'ànima feixista, van oblidar que les seves responsabilitats no passaven per trepitjar drets fonamentals, i encara van ser aplaudits pel rei d'Espanya, que ja li devia estar bé. Veurem com acaba, però de moment, quina alegria veure'ls imputats, per fi! Pagaran algun dia tot el mal que van fer? És probable que no, però de moment, respirem una mica":