Pilar Rahola ha tornat a casa després d'uns dies de tournée per l'Argentina on l'han rebuda amb honors de cap d'estat i l'han convidada als principals programes de tele i ràdio. Però la Pilar ha tornat a TV3. Dissabte ja la vam veure fent un cara a cara amb Marcel Mauri, vicepresident d'Òmnium al Preguntes freqüents, en una edició marcada per una petició de ma. I ahir va tornar a seure amb Helena Garcia Melero al Tot es mou per respondre les preguntes dels oients al seu espai 'Hola, Rahola'.

rahola tot es mou2

TV3

Se la va veure cofoia, alegre y radiant, parlant del que s'ha trobat en terres argentines. I també satisfactòriament incrèdula en constatar que el que preocupa més als pibes i les minas no és la situació de la societat catalana ni la política del país. El que fa perdre la son als argentins és què passa amb el final de la sèrie Merlí... No han parat d'aturar Rahola perquè els hi fes de gola pregona. Però no de Puigdemont sinó de Merlí Bergeron. Menys mal que la Pilar no els va fer un spoiler del final, perquè hi hagués hagut un nou corralito.

merli

TV3

"Em vaig quedar de pedra quan m'aturaven i em deien 'Señora Pilar, ¿cómo acaba Merlín? i jo: 'De què coi em parla??'. I ells: 'Estem molt enganxats'", reconeixia la Pilar. Tant enganxats que fins i tot ho va notar quan va anar a una reunió d'una escola jueva: "En lloc de parlar del tema antisemita, vaig acabar parlant de Merlí. Es veu que el darrer episodi no s'ha penjat i van de bòlid per saber com acaba, i jo callada com una puta gallina", deia Rahola amb un somriure d'orella a orella.

rahola argentina

La mateixa Melero li feia referència a Rahola de l'ampli somriure que lluïa en les entrevistes fetes a les televisions argentines: "estàs parlant del sí a la independència, però se't veu somrient, distesa, alegre.., un to que aquí, malauradament, s'ha perdut i no se't veu". Rahola ho justificava dient que "rèiem perquè amb el presentador vam dir, 'No hablaremos de Catalunya', i al final tots van acabar parlant del tema català. Jo no he tret el tema, pero el tema me l'han tret, a tot arreu on he anat".

A més, la col·laboradora reconeixia que burxava els argentins amb frases com aquesta: "Jo sempre els hi deia: 'Quan vosaltres els argentins torneu a la corona espanyola, nosaltres els catalans ens hi quedarem', però llavors em responien "ni de conya!!". Nou somriure.

rahola tot es mou3 TV3

La realitat de Catalunya en tornar a casa

Però Rahola torna a ser a Catalunya. I ja no té jet lag que la distregui. Ara ja és prou conscient que la realitat que l'envolta, no li agrada. Tot el contrari. I això no hi ha mate que ho resolgui: "Ja portem 70 dies amb tot aquest espectacle, amb tota aquesta història. El que m'alarma és la cadena d'errors i crec que la gent que tenim una certa empatia amb la independència hem de ser veus crítiques quan veiem que les coses no es fan bé".

rahola tot es mou4

TV3

I un atac directe als partits polítics, als que acusava de fer burla amb els catalans: "continua alrmant-me molt que a aquestes alçades no tinguem un acord sòlid, és una fireta, una burla, que 70 dies després encara no tinguem un acord solvent". Amb missatge específic per la CUP: "I el mínim acord que tenim encara depén de la CUP, que només té quatre diputats".

Estrasburg

Especialment crítica va ser amb la suspensió del debat d'investidura a Jordi Sánchez: "no entenc tampoc la decisió de 'ah, no voleu la investidura del Jordi Sánchez? Doncs anem a Estrasburg... No, home no!! Això és una bestiesa!!". Rahola va donar la seva recepta: "Què hagués fet jo? Hagués mantingut el ple dilluns i hagués obligat al Constitucional a fer un disbarat. Tant per tant, forcem les coses. Però no... Pleguem veles, diem 'sí, d'acord, no farem plenari, anem a Estrasburg... A Estrasburg s'hi ha d'anar a guanyar".

rahola tot es mou

TV3

I una reflexió final: "Ara no tenim plenari sine die i això és un disbarat". Em sembla que Rahola ja està mirant vols per tornar a Buenos Aires.