"Són la gent del rei. L'espanya que fa por". El president Carles Puigdemont ha definit de manera molt encertada la manifestació de Colón, on la dreta i la ultradreta, cada vegada més difícils de distingir, es van reunir a Madrid en protesta pels indults als presos polítics catalans. Molta bilis acumulada, homes amb caps de toro, en una foto viral d'aquest diari, molta bandera amb l'aguilucho... Tot molt constitucional

manifestacion contra indultos cabeza toro ML

Manifestació Colón / Foto: ElNacional

A El matí de Catalunya Ràdio, hores després d'aquesta i d'altres imatges per l'estil, qui hi ha dit la seva ha estat en Peyu. Un Peyu que està tenint un mes de juny brillant, més del que en ell és habitual, que ja és dir. Fa uns dies, amb unes paraules demolidores en recollir uns premis de ràdio pel seu programa El búnquer. I aquest dilluns, desitjant-li un Bon dia de merda als espanyols que van anar ahir a Colón: "Eren 25.000 segons el Govern, 126.000 segons la Guàrdia Urbana... I si m'ho pregunteu a mi, de persones n'hi havia ben poques. Molt energumen vaig veure jo".

peyu2

Peyu / @enpeyu

El locutor i còmic català és dels que afortunadament no es mossega la llengua. Ell i el seu company de fatigues a Catalunya Ràdio, Jair Domínguez, són uns rara avis a qui no els tremola la veu a l'hora de dir a les coses pel seu nom. A les coses, i als feixistes: "Cada vegada tolero menys la ignorància i cada vegada m'espanta més. Encara no fa 100 anys de la Guerra Civil i encara no en fa 50 de la mort de Franco... Espanya i els espanyols em comencen a fer una mica d'angúnia". Ell mateix, sublim, es posa en el paper dels que van amb peus de plom per la vida: "'No, Peyu! Els espanyols no! Has de dir Estat espanyol, els polítics! Que a Espanya també hi ha molt bona gent'". Ell mateix també els hi respon: "Segur..., però, noi..., últimament em costa trobar-los". I es pregunta: "Músics, artistes, intel·lectuals... on sou? O és que potser no n'hi ha... Ja fa massa temps que dura la merda aquesta de l'auge de l'ultradreta i qui ho hauria de contrarestar, ni hi és ni se l'espera".

No sabem si hi va haver 25.000 o 126.000... Però en Peyu, ell solet, ha estat més contundent des de la Diagonal de Barcelona que ells des de Colón. Imprescindible.