Al seu perfil a les xarxes socials es presenta com a "Periodista deportivo en El Chiringuito. Entrenador de fútbol y deportista de cuna". Però hauria d'afegir algunes qualitats més: Inquiet, interessat pel seu entorn i disposat a aprendre la llengua d'on viu. Estem parlant de Darío Montero, un dels periodistes que treballen pel famós programa dirigit i presentat per Josep Pedrerol.

A banda de ser més que evident que a Montero l'estima la càmera, el que ell es va estimar molt, durant el temps que va viure a Catalunya, va ser la llengua dels catalans. I es va estimar aprendre-la, cosa que ha demostrat aquests dies davant la sorpresa del seu cap. En una connexió amb la redacció, Pedrerol li dona pas al reporter arran de la decisió que s'espera aquest divendres sobre si el govern ajorna les eleccions a la presidència del Barça degut a la pandèmia. Parlant a plató sobre el Procicat, el presentador li pregunta a Darío de qui depèn: "El Procicat es del departamento de Interior de la Generalitat de Catalunya... El Pla Territorial de Protecció Civil de Catalunya", pronuncia en un perfecte català aquest periodista nascut a Toledo i de família extremenya.

 Pedrerol, que en sap molt, fa una de les seves habituals pauses dramàtiques... I li treu suc al moment. Li pregunta en català: "Darío, com es pronuncia això, digues, com es diu?". Montero ho repeteix i comencen un diàleg en català: "Parles català, oi?". "Una mica". "Quants anys vas estar a Barcelona?". "Sis anys". "I vas aprendre català...". "Sí, una mica". "Molt bé el parla, tu!". S'hi afegeix Quim Domènech per dir que va penjar una foto d'un estadi i ell el va reconèixer: "El camp del carrer de Girona, del Granollers", continua el periodista, llançat. "Darío... qué grande", somriu Pedrerol:

Parlar amb aquest orgull de com va aprendre el català, i de com el parla tot i no ser el millor català, com ell diu traient-se mèrits, ha fet que molts espectadors catalans estiguin orgullosos de veure l'esforç i la passió que hi posa. 

 Hauria de ser molt més normal el que diu i sent en Darío, i el que ha fet, aprendre la llengua d'allà on va. Però no acostuma a passar. Molt millor ens aniria a tots plegats si hi haguessin més Daríos Montero als mitjans i en la vida.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat