No hi ha dia que passi que no ens esgarrifi l’horror de la violència masclista. Casos com el de La Manada a les festes de Sant Fermí o els assassinats de Diana Quer i Laura Luelmo ens posen el cor en un puny. El moviment feminista és rearma amb campanyes de mobilització com el #MeToo o les manifestacions massives del 8-M per acabar amb la xacra de la violència contra les dones. El feminisme avança tot i que encara hi ha molta feina per davant.

vaga feminista 8m via laietana sergi alcazar (1)

Manifestació feminista als carrers de Barcelona | Sergi Alcàzar

Ara és una periodista basca qui se suma a la onada de denúncies contra el masclisme i posa al centre de la diana un nom concret: Javier Mariscal. El dissenyador valencià va anar el 2004 a Pamplona per formar part del jurat que decidiria el cartell dels Sanfermines. La periodista Jaione Sanz es va reunir amb ell per fer-li una entrevista que va publicar el Diario de Noticias de Navarra. Quan va tornar a la redacció estava horroritzada.

javier mariscal instagram

Mariscal a Instagram | @mariscaloficial

Ho explica ella mateixa al seu compte de Twitter. Sanz es va trobar amb Mariscal a l’ajuntament de la capital navarresa. En principi ell li va dir que tenia pressa però finalment li va concedir una entrevista ràpida a mode de “favor”. La periodista explica, textualment, que li va demanar per la seva faceta preferida de la feina. La resposta de Mariscal, repugnant: “La de poder hacer entrevistes con chicas así, con ese flequillo y ese tipazo que tienes, macha, que me la estás poniendo ya morcillona. Javier Mariscal totalment desubicat, fora de lloc, masclista. Quina vergonya i quina manca de respecte.

La Jaione Sanz explica que la gent que hi havia al davant va riure i que ella desitjava fugir d’allà el més aviat possible. Mariscal ho va rematar amb un “tranqui, tengo una hija de tu edad”. La periodista va tornar a la redacció en estat de xoc.

mariscal cobi tv3

Javier Mariscal i el Cobi | TV3

Això va passar fa gairebé 15 anys i aleshores no va tenir gaire repercussió mediàtica. Només Ignacio Escolar se'n va fer ressò. Al dissenyador del Cobi li van fer pancartes festives amb dibuixos de “morcillas”. Tot molt graciós, deurien pensar. Sanz es pregunta què hauria passat amb Mariscal si li hagués parlat en aquests termes l’any 2018. De ben segur que es veuria obligat a donar explicacions i a disculpar-se. El valencià encara no ho ha fet. Tot i que mai és tard.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat