Chanel Terrero, representant d'EspanyaEurovisió 2022, juntament amb Regne Unit, Itàlia, França i Alemanya, no han necessitat passar per la primera ni segona semifinal, ja que tenen una plaça blindada a la gala final que tindrà lloc aquest dissabte 14 de maig en el Pala Alpitour de Torí. Però, a què es deu aquest privilegi i quina és la seva història? Repassem la formació de l'anomenat Big Five, els cinc grans en la seva traducció, i com van decidir que fossin sempre elegits a la final.

Els països que no participaran a Eurovisió 2022 i per què

Com van les apostes d'Eurovisió 2022? Aquests són els 5 favorits

El privilegi d'Espanya a la final d'Eurovisió 2022

El terme anglosaxó és tant el nom popular com la definició oficial dels cinc països que aporten més econòmicament a la Unió Europea de Radiodifusió (UER), que és la institució encarregada d'organitzar el festival musical més conegut d'Europa. I la idea no és gaire antiga ni de bon tros una tradició, ja que va néixer quan, el 1996, Alemanya, que en aquell moment era el principal soci econòmic de l'UER, es va quedar fora de la gala final després de no haver quedat classificada en la semifinal.

🎵 Guia Eurovisió 2022: Horari, on veure la final a la TV i tots els detalls

Chanel España primer assaig eurovision 2022 - Foto: Andres Putting
Chanel en el primer assaig d'Eurovisió 2022 / Andres Putting

La seva absència en el concurs va provocar un seriós problema econòmic a l'organització d'Eurovisió, que va haver de suplir la falta de recursos com va poder, i va decidir que, des d'aleshores, els països que comportaven una aportació econòmica més important al festival i en general a l'activitat de la UER, haurien de tenir sempre una plaça en l'esdeveniment, independentment de la seva qualificació anterior, una cosa que es va aplicar entre 2000 i 2003, i després de la introducció de les semifinals, un lloc assegurat a la final.

Què és el 'Big Five'? Origen, membres i polèmica

És per això que, des d'aleshores, al Festival de la Cançó d'Eurovisió, i en forma de reconeixement per la seva tasca de suport econòmic fonamental a la UER, se'ls garanteix accés directe a la final, sense necessitat de passar per les semifinals, i atorgant-los un vot en una d'elles juntament amb el país amfitrió, que aquest any és Itàlia, també membre del Big Five. Tanmateix, no sempre ho va ser, de fet, entre 2000 i 2010, el país mediterrani no participava en Eurovisió, deixant el grup en un simple Big Four. Tot i això, després de la seva tornada en l'edició de 2011, es va encunyar finalment i a tots els efectes el terme dels cinc grans.

La creació d'aquest grup privilegiat, ha estat, com és obvi, motiu d'escarni, i els avantatges que se li donaven a aquests països van provocar que, per exemple, el 2013 Turquia deixés de participar en el concurs al·legant a la classificació directa dels països a la final. Tanmateix, no hi ha intenció de moment de retirar aquesta norma, que aquest any ajudarà Chanel i el seu "SloMo" a arribar a la gala, on actuarà al costat dels altres grans i els països que es van classificar en la Primera Semifinal d'Eurovisió 2022 -Ucraïna, Portugal, Suïssa, Armènia, Islàndia, Lituània, Noruega, Grècia, Moldàvia, Països Baixos- i els que ho facin aquesta nit en la Segona Semifinal.