Roda de premsa vergonyosa al palau de la Moncloa. Després del Consell de Ministres d’aquest dimarts, Pedro Sánchez ha atès els mitjans de comunicació en una intervenció que havia de servir per a resoldre qualsevol dubte sobre la fugida de Joan Carles. Però interrogat pels periodistes, el president del govern espanyol ha optat per tancar files amb la monarquia. Sánchez s’ha negat a respondre diverses preguntes i ha reiterat, una vegada rere l’altra, el suport del seu executiu a la família reial. Un menyspreu als professionals que li ha costat un munt de crítiques.

Pedro sanchez president govern espanyol - Jesús Hellín / Europa Press

Pedro Sánchez compareix després de la fugida del rei Joan Carles, i es nega a respondre diverses preguntes | Europa Press

Acorralat pels seus propis escàndols de corrupció, Joan Carles fuig d’Espanya. No se sap del cert on para, tot i que el diari ABC ha publicat que podria ser a la República Dominicana. L’exmonarca s’escapa i ho fa amb la complicitat del PSOE: la vicepresidenta Carmen Calvo hauria estat l’encarregada de negociar la seva sortida. Però Sánchez ha esquivat les preguntes de la premsa, no ha volgut aclarir el paper de l’executiu en la fuga, adduint confidencialitat, i ha evitat fer esment a l’amagatall real de l’excap de l’Estat, amb una manca de transparència absoluta. De fet, ha assegurat que desconeix on es troba. És el súmmum, ajudar a fugir un individu investigat per delictes fiscals i acabar perdent-ne la pista. Tampoc no ha volgut parlar de la posició enfrontada amb alguns dirigents de Podem, companys del govern de coalició. A les xarxes socials, multitud de periodistes han mostrat el seu malestar pel paperot del president socialista. Antoni Bassas, Laura Rosel, Ana Pastor, Antón Losada... tots protesten contra un Sánchez que intenta posar-se de perfil.

També s’han afegit a les crítiques periodistes com Jaume Freixes, Pere Mas o Neus Tomàs. Mentre la premsa assenyala l’opacitat de Pedro Sánchez, el president es limita a repetir: “Lo que se juzga no son instituciones, se juzga a personas”. Tenint en compte que la institució de la monarquia recau exclusivament en la figura del monarca, sembla impossible separar el càrrec de la persona. Però Sánchez no vol sentir a parlar que la família reial pugui estar dubte, i ha demanat estabilitat. Com l’estruç que amaga el cap sota terra, l’actual president imita el seu antecessor Mariano Rajoy. Només li ha faltat referir-se a Joan Carles com “ese rei del que usted me habla”.