L'exfiscal anticorrupció mallorquí Pedro Horrach, famós per la seva participació durant el cas Nóos, va ser un dels convidats estrella del Preguntes Freqüents de TV3. Una aparició molt oportuna, quan encara tenim molt fresques les imatges d'Iñaki Urdangarín sortint de la presó per fer de voluntari amb discapacitats, una mesura polèmica i que arriba només 15 mesos després de que el condemnessin a 6 anys per corrupció. Horrach va jugar un paper clau en aquell judici: Inflexible amb l'exduc de Palma, i el 'millor amic' de la Infanta Cristina, enfrontant-se al jutge instructor José Castro per evitar que comparegués (cosa que no va aconseguir) i oposar-se a la seva imputació (aquí sí que va triomfar). "Una de cal y una de arena". Horrach, que ha deixat la fiscalia, va mostrar la seva sorpresa per la decisió d'alliberar dos dies a la setmana Urdangarín, tot i que no hi veu tracte de favor per part del jutge. Això sí, considera la mesura "equivocada" i recolza el recurs que s'ha interposat.

Pedro Horrach Cristina Puig FAQS TV3

Pedro Horrach Cristina Puig FAQS TV3

Ara bé, el plat fort de l'entrevista que li va fer Cristina Puig tenia a veure amb la sentència que preocupa, i molt, a Catalunya i a la resta de l'estat espanyol. La del judici del procés. Horrach va ser contundent: "La rebel·lió quedarà descartada. No hi va haver violència. La sedició és molt més discutible". El problema, diu, és que no hi ha referents de condemnes per rebel·lió a Espanya. Només el 23-F. És a dir, un (intent) de cop d'estat militar de manual. Amb blindats al carrer, trets al Congrés dels Diputats, etcètera. A les antípodes d'un referèndum pacífic i reprimit per la policia espanyola. O d'una manifestació multitudinària en la que el gran pecat és pujar-se a un cotxe destrossat de la Guàrdia Civil per demanar calma. Que ho diguem els catalans és normal. Que ho digui un personatge com ell, que coneix les costures de la judicatura i de l'estat espanyol, això ja té una altra transcendència. La dolorosa xarada del Suprem, al descobert. Però la reflexió d'Horrach no va quedar aquí. Va arribar a parlar d'una "possible absolució", o d'un delicte de desobediència. 

Pedro Horrach FAQS TV3

Pedro Horrach FAQS TV3

Al mallorquí, amb tota la seva prudència i la seva distància de seguretat, se l'entenia tot. No hi ha per on agafar aquest judici, ni les aferrissades mesures preventives contra els empresonats, ni la inacció dels polítics (els espanyols, sense cap mena de dubtes) que refusen el diàleg i imposen mà dura al carrer i als tribunals. La injustícia assenyalada per un dels seus. Més enllà de si van ser paraules per quedar bé a Catalunya, el que esperem molts és que es converteixin en realitat i s'imposi el sentit comú. I que els presos puguin recuperar la seva vida.