Jordi Basté és el presentador líder de la ràdio catalana, a una distància descomunal respecte de la seva principal competidora, Laura Rosel. Cada matí ens porta l'actualitat del dia a 'El Món a RAC1', i la seva veu no és pas una més: és una referència per a centenars de milers d'oients. Uns fidels que no només el senten explicar les coses que passen, preocupen o fan vibrar a la ciutadania, no. Basté sempre fica cullerada en els temes que li esgarrifen. Acostuma a dir la seva als 'Davantals' de primera hora del matí, però té un altre recurs per a tot allò que té lloc fora del seu horari d'emissió: les xarxes socials. I aquest dilluns, entre d'altres moltes coses, s'ha produït una notícia impactant que l'ha glaçat. No se la creu. El protagonista és el Reial Madrid, en boca de tots per una decisió molt polèmica, com la de fer fora al seu entrenador de bàsquet, Pablo Laso, un dels de més èxit de la seva història.

Laso, nascut a Vitoria-Gasteiz i jugador històric del Baskonia, portava 11 temporades dirigint el primer equip de l'ACB. El seu llegat és incontestable: 22 títols, incloent dues Euroleagues i l'últim títol de Lliga espanyola contra tot pronòstic davant del F.C.Barcelona. Una final que els merengues van despatxar en 4 partits, curiosament sense el basc a la banqueta. Tot just després de guanyar l'últim encontre de semifinals contra el Baskonia a la capital d'Euskadi, va patir un infart. Afortunadament, els metges li van poder fer un cateterisme i, després d'uns quants dies ingressat, li van donar el alta. Tanmateix no va reprendre la seva activitat habitual a la pista, deixant la direcció de l'equip en el seu segon, Chus Mateo. Un substitut que va assolir la glòria esportiva en homenatge al seu company. I que ara s'ha quedat de pasta de moniato amb la decisió del club de Florentino Pérez. 

Chus Mateo y Pablo Laso Europa Press

Chus Mateo i Pablo Laso / Foto: Europa Press

L'acomiadament de Pablo Laso del Reial Madrid s'ha estat cuinant durant tot el matí

Durant tot aquest dilluns el rum-rum ha estat incessant. El Madrid volia que Laso deixés el càrrec en mans de Mateo de forma permanent. És a dir, el feien fora. La resposta inicial de Laso, clara. Gràcies, però no. No volia marxar, ni molt menys. El problema és que la decisió no depenia d'ell, i finalment li han tallat el coll. El motiu, estrictament mèdic. Segons informes de salut interns, el de Gasteiz no pot seguir sent entrenador. I diem informes interns quan podríem dir de les profunditats marines. Segons explica el diari 'Marca', "la semana pasada el doctor López fue destituido al frente de los servicios médicos de la sección por negarse a tramitar la baja laboral de Laso". Vaja, que es van carregar el metge per fer prevaldre la voluntat de la directiva. Muy profesional.

Pablo Laso Europa Press
Pablo Laso / Europa Press

El Madrid va fer fora el cap dels metges per deixar-se les mans lliures i acomiadar Pablo Laso després del seu infart

La maniobra ha aixecat una enorme polseguera i ofereix una imatge despietada del Reial Madrid, fent fora a un mite de males maneres. Jordi Basté no s'ha pogut estar i ha emès el seu veredicte, elegant però contundent. "Quin tacte", diu dels merengues, del seu president i de les seves formes. Els del señorío, els que donen lliçons de tota mena, a totes hores, en qualsevol ocasió. Els que riuen tant de les desgràcies alienes, també. Doncs mira, retratats. La taca és de les que no surten ni amb lleixiu ni amb cap altre blanquejador del mercat.

Jordi Basté - Sergi Alcàzar
Jordi Basté / Foto: Sergi Alcàzar
Ayuso, Florentino Pérez, Pablo Laso Europa Press

Isabel Díaz Ayuso, Florentino Pérez i Pablo Laso / Foto: Europa Press

Menys presumir de valors i més demostrar-ho amb fets. Tot el suport a Pablo Laso, des de la rivalitat esportiva més aferrissada.