El Telediario de TVE és la joia de la Corona, mai millor dit. Zarzuela i Moncloa gaudeixen d'aquesta caríssima eina de comunicació que veuen prop de 2 milions de persones. És el segon informatiu més vist de l'Estat només superat pel de Vicente Vallés, descaradament a favor de PP i Vox. Aquesta setmana s'ha produït un tsunami, Pedro Piqueras es jubila a finals d'any i Telecinco, que planificava una tele de dretes, ha girat el timó amb el nou Govern i ha fitxat l'estrella del Telediario de La 1: Carlos Franganillo. L'ha convençut a cop de talonari. Segons publica El Debate el periodista asturià cobrarà mig milió d'euros l'any. El triple del que cobrava a TVE. Així no li costarà fer un informatiu estil Telecinco, ple de tsunamis, desgràcies, trompades i caigudes: "terrible, apocalíptico, dantesco". Franganillo passarà per l'adreçador com ho va fer David Cantero, també canós i creïble, que ja va fer el viatge del Telediario a Telecinco i ara fa un Informatiu al migdia ple de vídeos de gatets. Adeu Franganillo.

Carlos Franganillo TVE
Carlos Franganillo TVE

El digital que filtra el descomunal sou de Franganillo, "cobrará entre 400.000 y 500.000 euros al año en Mediaset, en torno al triple del salario que percibe hasta ahora en TVE", també publica la dada de qui substituirà Franganillo al capdavant del Telediario de la nit. És una cadira molt cobejada, tots els periodistes la volen. Té una xarxa de corresponsals descomunal arreu del món, estil BBC, i disposa de mitjans gairebé il·limitats des del punt de vista tècnic i humà. Mentre el plató d'Informatius de Telecinco és de cartó pedra, en un racó de mala mort i sembla extret dels anys 80, el plató del Telediario és descomunal, digital i s'hi poden fer mil filigranes tècniques. Tothom voldria fer el Telediario, atorga prestigi i fama, i el màxim candidat és un periodista català: Oriol Nolis.

FFWSGqUX0AUBdPh
Oriol Nolis, TVE
dl u545076 069 15 630x420
Oriol Nolis a la dreta als Ondas amb Marc Giró, GTRES

Oriol Nolis és a la llista de substituts, com Silvia Intxaurrondo, però té més números en ser treballador fix de TVE i no extern com la basca guanyadora de l'Ondas. Nolis té altres punts a favor, com ser català i conèixer perfectament la política i la realitat catalanes, imprescindible per fer el Telediario per a tota Espanya. Ha estat l'artífex del rentat de cara de TVE-Catalunya com a director de l'última etapa, la de Gemma Nierga, Tània Sarrias, Síliva Abril, Andreu Buenafuente o Marc Giró. Abans havia estat editor i presentador del Telediario del Cap de Setmana però el PP el va fer fora per posar-hi un periodista afí a María Dolores de Cospedal. I forma part del col·lectiu LGTBI. Nolis té 45 anys, va estar casat amb un altre presentador de TVE, Francesc Soler del Canal 24 horas i EN Blau va ser el primer mitjà a retratar Nolis amb el seu actual nòvio a la Gala de la Sida de l'any 2018. Es diu Arnald, és català i 5 anys després encara són feliç parella:

oriol nolis Sergi alcazar
Oriol nolis i el seu nòvio Arnald (any 2018) Foto: EN Blau

Oriol Nolis és el millor candidat per substituir Franganillo i segons diuen ja s'ha proposat. S'afegiria a la llarga llista de catalans que TVE ha fitxat pel seu informatiu estrella com Ramon Pellicer, allà signava amb accent com a Ramón Pellicer, Jaume Barberà, Lluís Guilera o Lorenzo Milà. Una bona elecció.