TV3 va signar, molt probablement, un dels programes més colpidors i imprescindibles de l'any, de la dècada, de la seva història. No exagerem pas. 'Conflicte Interior' ens va permetre copsar de primera mà i a distància molt curta les tribulacions dels periodistes que cobreixen conflictes internacionals, ja siguin guerres, revoltes, cops d'estat, crisis... Allà on la vida humana no val absolutament res, on cada dia és un exercici de supervivència majúscul, on els problemes quotidians dels catalans i catalanes semblen, amb tot el respecte, minúcies i fins i tot frivolitats de privilegiats. Un exercici al que també s'hi exposen els informadors desplaçats pels mitjans de comunicació estrangers, a qui la vida canvia completament, deixant ferides que no es guareixen mai.

Engegar la tele i que el Telenotícies connecti en directe amb Afganistan, per posar un exemple actual, té un preu molt alt i sovint desconegut per al bust parlant que veiem a la pantalla. Des de la comoditat de la nostra llar podem construir-nos la idea equivocada que aquella persona que ens narra la tornada dels talibans al poder ho fa amb el pilot automàtic, sense sentir la tragèdia que li envolta, buscant protagonisme a l'horror i el patiment aliè. Doncs bé, no és que el raonament sigui erroni i injust, no. La cosa va molt més enllà. I per entendre-ho a la primera només cal escoltar les paraules de Nicolás Valle, corresponsal de guerra de TV3 i un dels convidats del magnífic debat conduït per Roger Escapa​. Ha estat a Ruanda, a Geòrgia, a Kosovo, a Crimea... les ha vistes de tots els colors. I cap ni un era agradable.

Nicolás Valle y Roger Escapa Conflicte Interior TV3

Nicolás Valle amb Roger Escapa a 'Conflicte Interior' / TV3

Valle va estar fa 20 anys a l'Afganistan cobrint la guerra contra els talibans i la recerca d'Osama Bin Laden, i ha tornat fa poques setmanes amb l'abandonament de les forces occidentals del país i la tornada al poder del règim. Un viatge que despertava fantasmes de tota mena. Els que menys coneixíem, els d'índole personal. "La Guerra de l'Afganistan és la guerra de la meva vida. Fa 20 anys era jove, era pare per primera vegada, havia viscut un canvi radical en la meva vida. I acabàvem de viure un canvi radical en la geopolítica amb l'atac a les Torres Bessones. Tenia clar que el món seria pitjor. El que no sabia és que era el preàmbul que la meva vida també seria pitjor". Dues dècades més tard en Nicolás ha tornat a ser pare d'una criatura. I ha hagut de tornar a aquell país, amb por de si tornaria a posar la seva vida cap per avall. "Patint per si em perdria el seu primer aniversari, el seu primer Nadal, com va passar en aquella ocasió".

Nicolás Valle trinxera Afganistàn TV3

Nicolás Valle a l'Afganistan / TV3

L'extremeny, acompanyat per d'altres grans de la comunicació com Txell Feixas, Manel Alías, Alba Sotorra, Joan Roura o David Fontseca, recorda com eren les trucades a casa des de l'infern: "No deia la veritat. Les converses sempre eren "bé, bé, bé". I no havia anat bé. No cal que et segrestin o et fotin una pallissa. La contemplació del caos i de la destrucció no és una bona experiència. Aquestes situacions et deixen una esquerda a l'ànima. Busques estratègies per anar mentint, vas creant una xarxa de mentides". Una afirmació que glaça el cor, però no més que aquesta altra: "No tens ganes de fer una vida normal. A mig conflicte et diuen "torna cap aquí". I això vol dir deixar al fixer, a les persones que t'han ajudat, allà tirat en un lloc que estan bombardejant. Quan tornes et semblen miserables les preocupacions d'aquí"

Nicolás Valle en Conflicte Interior TV3 

Nicolás Valle a 'Conflicte Interior' / TV3

Enorme exemple de vida, de sacrifici i de preocupació per la resta del món. I enorme programa el de TV3. Felicitats.