Una de les coses més ridícules i grotesques que hi ha en el món de la burocràcia i el papeleo és la que fa referència al nom amb el qual uns pares volen batejar el seu fill o filla. Exceptuant algunes anades de tarro considerables de pares que semblen en estat etílic a l'hora d'anar al registre, o brometes per a la posteritat d'alguns inconscients, es pressuposa en els progenitors la mínima cura i sentit comú. Però després hi ha l'altra part. La de no poder posar-li al teu fill o filla un nom perquè algú considera que és de nen o de nena. I llavors és quan s'arribi a l'esperpent.

mel i pares

TV3

Des que era ben petita, la Laia Rovira va decidir que, si en el futur tenia una filla, li diria Mel. Amb el temps, la seva parella, Antoni Calderón, hi va estar d'acord. I va arribar el moment que tots dos van ser pares d'una meravellosa nena. Va néixer fa un any i mig, i quan van anar-la a inscriure al Registre Civil de Cerdanyola del Vallès, van començar els problemes. Per què? Perquè el jutge va considerar que el nom dels seus somnis, el de Mel, incomplia la llei, perquè faria confusa la identificació. Vaja, que era nom de nen. "Mel es un nombre de origen hebreo dice la providencia del juez-. Se suspende la práctica de la inscripción registral solicitada. Requiérase a los padres para que en el término improrrogable de tres días naturales, den otro nombre a la nacida"... Demà m'afaitaràs. Ara resulta que per què Mel soni masculí, perquè hi ha hagi un Mel Gibson, Mel Brooks o Mel Ferrer, una nena catalana no pugui dir-se així, amb la sonoritat i bellesa que evoca el mot.

registre civil mel

Si no ho feien, n'hi posarien un d'ofici. Els van proposar Melissa o Amèlia, però els pares s'hi van negar i van recórrer la decisió. "M'acabava de treure la identitat de la nena. Li va canviar el nom i ara jo he de donar-li una nova identitat? Vaig anar al jutjat i si l'arribo a trobar, me'l menjo.", recorda entre llàgrimes la mare. Van recórrer la decisió, però provisionalment li van haver de posar el nom d'Adela, tot i que ells van al·legar que, segons l'Institut d'Estadística de Catalunya, hi ha més de 125 dones inscrites als registres civils del país amb el nom de Mel. "En català és femení i, per tant, no és un nom estrany. És un nom correcte.", diuen des de l'IEC, tal i com va informar el Telenotícies de TV3.

mel i pares2

TV3

La resolució del recurs pot tardar un any i mig, i ningú no els garanteix que el guanyin. Curiosament, quan els pares criden la Mel pel nom d'Adela, no es gira. Pel de Mel, sí. Òscar Andreu ha compartit la frustrant notícia i ha dedicat un mastegot demolidor en forma de tres paraules molt concretes, expressant el que senten els pares i molta gent en saber la injustícia:

Ja ho saben, si veuen aquesta nena preciosa, ja saben com li han de dir: Mel. I ben alt. 

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat