'Operación Triunfo' ha estat un programa de televisió trencador i un trampolí per a les carreres musicals de molts artistes. David Bisbal, Aitana Ocaña, Chenoa, Beth Rodergas, Gisela... Tots ells van fer les seves primeres passes a l'Acadèmia de Gestmusic. Però hi ha una mena de maledicció que afecta als seus guanyadors: cap d'ells no han triomfat. Ni la primera, Rosa López, ni la última, Nia Correia. La que ho té més a tocar és Amaia Romero, reina de la inoblidable edició de 2017, però no acaba d'enlairar-se. Però ni Ainhoa Cantalapiedra, ni Vicente Seguí, Sergio Romero, Lorena Gómez, Virginia Maestro, ni Mario Álvarez, ni Famous Oberongo. Ens falta un, però és que el seu nom només el recorden els addictes més incorregibles del talent show. Té la seva explicació: va ser escollit com a campió en l'edició menys vista i més curta de la seva singladura, la de 2011 a Telecinco. El presentava Pilar Rubio, i va ser un fracàs tan estrepitós que el van escurçar a la brava. El guanyador? Nahuel Sachak.

En Nahuel era un jove d'origen paraguaià que va veure com el coronaven com el rei d'un programa en plena agonia. Els espectadors fugien de Telecinco i de Pilar Rubio, allò era infumable. Va marcar un paupèrrim 13'9% de mitjana, insostenible per a Paolo Vasile. Va acabar com el rosari de l'aurora i algunes ferides encara no han cicatritzat. Els problemes no tenien res a veure amb l'elenc del concurs, era més aviat una qüestió de cansament, de desgast i de fi de cicle. De fet el programa va anar a la nevera i va trigar 6 anys en tornar, això sí, però ho feia per la porta gran. Nahuel va assaborir l'èxit, ni que sigui durant un instant fugaç: va presentar el seu disc en una festa amb la famosíssima Paris Hilton a la sala. Després, l'abisme.

Nahuel Sachak gana OT 2011 Pilar Rubio Telecinco
Nahuel Sachak guanya 'OT 2011' davant la mirada de Pilar Rubio / Foto: Telecinco

Nahuel Sachak va guanyar 'OT', però la seva carrera musical naixia morta

Si el títol d''OT' està maleït, el d'aquella edició encara més. Ni promocions bestials, ni gaire interès en estirar el xiclet, res. Zero. L'eufòria li va durar poc i l'home va començar a patir penúries. Ningú el contractava per cantar, el seu gran somni. Més aviat el volien per a un altre tipus d'espectacle en el que ell era el protagonista, però no li calia cap micròfon. Segons assegura el programa 'Socialité', en Nahuel va començar a despullar-se per la quantitat de 1.500€. El mateix Sachak ha confirmat la història a l'espai de Núria Marín: “Trabajábamos bien. Cobrábamos 1.500 euros por un show que duraba una hora. Yo subía a dos chicas y a la que mejor bailaba le regalaba mi camiseta mojada. Ho feia per sobreviure i arribar a final de mes. Una trista història.

Nahuel Sachak guitarra @nahuelsachakchavez
Nahuel Sachak amb la seva guitarra / Foto: @nahuelsachakchavez

El paraguaià només es mou per supervivència

Aquesta etapa tan fosca confirma la tragèdia mediàtica de Nahuel, que deia fa un temps que la seva història a 'Operación Triunfo' "fue como si no hubiese pasado nada. Aunque haya ganado, no existo". Les aspiracions de fer coses grans a la indústria musical van morir: "He dejado de luchar a nivel profesional, no vale la pena. Ahora trabajo en fiestas privadas, pura supervivencia", li deia a 'El Español'. Ara entenem quin tipus de festes privades. Això sí, fa pocs dies va visitar Barcelona, on ha cantat en el 'Paraguay Fest'. Pels vells temps.

Nahuel va creuar la passarel·la, però al final del camí el que hi havia era un forat negre. I s'ho va empassar.