L'amor és cec. I està molt bé que així sigui. Ara bé, de tant en tant els enamorats recuperen la vista, l'oïda, l'olfacte i l'enteniment, i l'encanteri salta pels aires. Que Andrea Levy, política catalana responsable de cultura de l'Ajuntament de Madrid no s'ho prengui malament. Tampoc el seu exnòvio, el cantant asturià Nacho Vegas. Tots dos van ser parella fins que l'amor es va exhaurir. Però és clar, amb la perspectiva que dona el temps i la distància, s'entén que trenquessin i 'si te he visto, no me acuerdo'. Són com l'aigua i l'oli: no es poden barrejar. Si més no en qüestions polítiques. La 'pepera' Andrea és una espanyolista de soca-rel, mentre que en Nacho fuig de la caverna com a un esperitat. 

Sí, no seria la primera relació entre dos pols oposats que fructifica i són més felices que unes pasqües. Però, siguem sincers: la cosa grinyola. I veient la sensibilitat d'un i de l'altra encara més. Tenim diferents exemples d'aquesta distància sideral, però potser el més contundent és aquest: Levy representa l'aversió antiindepe, Vegas dedicava cançons als presos polítics durant els seus concerts. 'No hay más preguntas, señoría'.

andrea levy

Andrea Levy i les seves fílies / IG

Doncs bé, el cantant i activista per la Llingua Asturiana acaba d'anunciar la sortida al mercat del seu últim disc, 'La flor de la manzana'. Un treball confeccionat en tres localitzacions diferents, com explica al seu compte de Twitter fent servir el seu idioma matern: "Acabo de terminar un discu fechu ente Catalunya, Asturies y Euskal Herria". També anuncia que el durà de gira per una llista interminable de territoris. I atenció, perquè la tria no és pas casual: és un clatellot com a una casa de pagès a l'orgull espanyolista: "Esti añu que vien vamos tener l'honor de llevalu a La Mancha, Andalucía, Galiza, Murcia, Madrid, México, Chile, Argentina, Colombia y un llargu etc.". Perquè diem bufetada? Per la darrera frase del text: "Nun ye Hispanidá; llámase internacionalismu cultural". Bravíssim. L'Andrea deu estar contenta...

Nacho Vegas en TVE @nachovegasig

El cantant Nacho Vegas a TVE / @nachovegasig

La cirereta del pastís l'ha afegida amb la resposta que ha ofert a un seguidor asturià però que viu a Catalunya, neguitós en no trobar cap cita que li quedés a prop a la llista abans esmentada. Que no pateixi, perquè en Nacho hi serà. I ha aprofitat per esbombar-ho en la llengua catalana: "Ente les primeres feches; això per descomptat". Si Nacho Vegas no existís, se n'hauria d'inventar. 

respuesta en catalán de Nacho Vegas Twitter

Si ja teníem moltes raons per gaudir de la seva música, ara n'afegim un parell més. Munches gracies, hermanu!