"Decidir és un dels drets que defineix la llibertat, però mai no surt de franc". Amb aquestes paraules Mònica Terribas començava el seu primer El matí de Catalunya Ràdio" el 2 de setembre del 2013. Anys després, el 17 de juliol del 2020, posava el punt i final a l'emissora pública catalana amb unes paraules ben diferents, subratllant que no deixava l'emissora pública "ni per raons personals ni per cansament": "Deixo El matí perquè crec que els engranatges d'aquesta màquina no es poden permetre cap grinyol i ara grinyolen". Terribas, com dèiem, parlava de decidir en la seva primera frase a El matí de Catalunya Ràdio. I ara, la meravellosa periodista catalana ha decidit que era hora de tornar a la ràdio pública catalana de manera habitual.

monica terribas   catalunya radio
Mònica Terribas / Catalunya Ràdio

Amb aquesta agradable sorpresa s'han trobat aquest dissabte els oients d'El suplement, el programa que cada cap de setmana dirigeix i presenta el Roger Escapa a Catalunya Ràdio. I és que un dels fitxatges bomba que s'han fet realitat aquest dissabte és el retorn de la Mònica a la part de dalt de la Diagonal. Des que va marxar d'El matí de Catalunya Ràdio, sent substituïda per la Laura Rosel, a la Mònica l'hem pogut sentir els dilluns a la tertúlia del seu gran amic Jordi Basté a El món a RAC1, però ara, després de tres anys que va marxar de Catalunya Ràdio, la Mònica compaginarà les seves intervencions a l'emissora privada amb les que farà al programa d'Escapa, més o menys, un cop al mes. Els que estimem la Mònica i la ràdio que ella fa, ens quedarem amb les ganes de més, però com a mínim, tindrem una vegada al mes la seva bonhomia, talent, sensibilitat i paraules. Pel seu retorn, li han posat aquest temazo de Van Morrison, i ella, emocionada: "Mirar on brilla el sol a la carretera sempre ajuda a tirar endavant".

Aquest optimisme que la Mònica pregona no és debades. Ella n'ha tingut, i molt, i sempre ha mirat endavant, tot i els sotracs que li ha presentat la vida. I ho ha pogut fer sense estar sola, amb la companyia del seu company de vida, el seu marit i tècnic de ràdio, Sergi Cutillas. "Què et va agradar del Sergi?", li pregunta el Roger. I ella ho té claríssim i ha fet emocionar els oients amb les seves paraules sentides i plenes d'amor cap a la seva parella, amb la que ha viscut algun moment duríssim que han superat donant-se suport i estant l'un al costat de l'altre: "Del Sergi n'he après la vida. De la gent que t'envolta a la vida, et construeix. Jo he procurat protegir al màxim el seu benestar, perquè és algú que ha necessitat tenir temps de qualitat per ell, perquè ell ja té prou dificultats. Però no ha volgut mai que jo deixés de fer res".

Fins i tot, confessa la Mònica, "jo l'últim any d''El matí de Catalunya Ràdio', per exemple, que el vam fer després d'un episodi de salut d'ell gravíssim, que va estar a punt de morir, jo vaig mantenir 'El matí de Catalunya Ràdio' perquè sabia que si jo hi renunciava, ell pensaria que jo havia renunciat per ell. I això, ell no m'ho hagués perdonat".

"He tingut experiències dures en que jo explicava coses que ell ja havia processat anteriorment. És d'una generositat extrema". Una conversa deliciosa i emocionant on Terribas també ha parlat de que "Aprendre a no tenir un espai diari és útil però és dur", o del periodisme: "jo sempre he tingut la convicció que aquest és un ofici de servei a la societat, i aquest hauria de ser un principi rector. Allò que fem és per aportar coses que facin que la societat millori"... Escapa li diu que la vol entrevistar un cop al mes i li pregunta què li ve de gust fer a la ràdio. I ella respon: "Confio en tu. La comunicació es basa en la confiança i nosaltres compartim la mirada sobre la vida i l'ofici. I et vull ser útil a cada moment al teu projecte, encantada de venir un cop al mes a reflexionar i aportar el que sigui, perquè soc obedient". 

Mònica Terribas, meravellosa. Allò que fem és per aportar coses que facin que la societat millori, diu... Pot estar tranquil·la que escoltant-la a ella, la societat millora. Bentornada a Catalunya Ràdio. Ganes de tornar-la a sentir a El suplement.