Es lleven a la mateixa hora, quan els carrers gairebé ni s'han despertat. Porten fent-ho molts anys, ell, tretze, ella, set. Tots dos presenten i dirigeixen els dos programes més importants de la ràdio a Catalunya. Són els pals de paller de les graelles radiofòniques de les dues emissores més importants del país. Són rivals, professionalment parlant... I són amics. D'aquells que s'estimen, es respecten i s'elogien mútuament. Tot això, a partir de demà, deixaran de compartir-ho. Excepte l'última característica. Perquè l'amistat de Jordi Basté i Mònica Terribas continuarà per sempre, i aquest divendres, n'hem tingut una prova fefaent.

monica terribas   catalunya radio

Mònica Terribas (Catalunya Ràdio)

baste3

Jordi Basté (RAC1)

Tota la resta de trets que els unien, a partir d'ara deixaran de fer-ho. Perquè Mònica Terribas deixa El matí de Catalunya Ràdio després de set temporades al capdavant del matinal de la ràdio pública. Ella mateixa ho ha anunciat per sorpresa als oients en l'editorial d'aquest matí: "Han estat set anys intensos. Gràcies de tot cor. He decidit posar punt i final a aquesta etapa no per raons personals, ni familiars, ni perquè estigui cansada, ni perquè els horaris se'ns mengin la vida. He decidit deixar-ho perquè crec que els engranatges d'una màquina tan exigent com aquesta no es poden permetre cap grinyol, i menys ara, i els engranatges grinyolen. Estic convençuda que trobaran una nova enginyera o enginyer que facin rutllar aquest meravellós motor com ells volen. És una decisió que no ha estat fàcil. Desitjo tota la sort a aquesta casa".

La notícia ha deixat tothom fora de joc. Una hora després d'aquestes paraules, Jordi Basté deia el seu davantal als oients de RAC1. Avui és el darrer programa de la temporada, una temporada que el periodista ja tenia ganes que acabés, per tot el que ha suposat la maleïda pandèmia. Però en aquest darrer dia abans de començar el seu merescut descans, Basté ha volgut posar l'accent en Mònica Terribas. Un dels editorials més sincers i emocionants que se li recorden parlant amb amor reverencial cap a la seva col·lega i amiga: "Les cadires de les ràdios matinals són punxegudes. No conec ningú que s'estimi més els mitjans públics que la Mònica. Avui Catalunya Ràdio perd el lideratge d'una persona honesta, entregada, treballadora, capaç i valenta. La meva estima cap a la Mònica i la seva família és a prova d'EGM. Set anys fent ràdio de fortalesa i credibilitat a Catalunya Ràdio. Avui a les set se li ha entès tot, i el clatellot s'ha escoltat a tota l'emissora pública. 'El món a RAC1' també ha perdut una competidora excel·lent. I a la Mònica, a gaudir de la llibertat, enhorabona per la valentia, perquè avui perdo una competidora, però reforço una amiga".

Bravo a tots dos. A la Terribas per la seva valenta decisió i per aquests set anys, i al Basté, pel seu agraïment i les seves paraules.