Amb 17 ministres els perfils dels diferents cònjuges dels nous membres del govern Sánchez resulten diversos. Begoña Gómez està sent el centre de totes les mirades com a dona de Pedro Sánchez, però no eclipsarà un fet històric: per primer cop en 40 anys de democràcia, un ministre obertament homosexual i casat s'asseurà al Consell. És el jutge Fernando Grande-Marlaska. Només Jerónimo Saavedra, ministre d'Administracions Públiques amb Felipe González, va declarar-se homosexual però ho va fer quan ja no era ministre, l'any 2000, i sense marit ja que caldria esperar al govern Zapatero per legalitzar que les persones del mateix sexe es poguessin casar. Zapatero va tenir assessors gays com el desaparegut Pedro Zerolo o Miquel Iceta i Rajoy ha tingut membres del partit del col·lectiu LGTB com Javier Maroto, però ni ZP ni Rajoy es van atrevir amb un ministre LGTB declarat, fins ara.

marlaska zoido efe

EFE

Zoido i Marlaska, dues persones diferents per dos ministeris d'Interior s'espera que també diferents.  Marlaska va escriure un llibre de memòries on explica tot el procés d'enamorament amb Gorka Gómez, el seu marit. No ha calgut recórrer a Sálvame, ell mateix escriu que surt de l'armari d'adult: "Con 35 años dije a mi madre y a mis hermanas que era gay. Ella estuvo 15 días sin salir de casa y 6 años sin hablarme porque no aceptaba a mi marido Gorka". Els dos nòvios, en un món tan tancat com el basc, van viure 9 anys junts fins que la llei de ZP els concedeix casar-se. Els dos tenen clar que no volen fills. Marlaska es va plantejar l'adopció però Gorka no.

marlaska marit GTRES

GTRES

L'home que l'acompanya a les recepcions de Zarzuela, com a jutge de l'Audiència Nacional o membre del CGPJ, és un basc de la seva edat, a mig camí entre els 50 i els 60, de qui es va enamorar a primera vista a la porta d'un bar, l'any 1998. Una setmana després de conèixe'l ja vivien junts, fins ara. Han passat 20 anys. Marlaska ha estat abanderat de la causa homosexual des que en una cèlebre portada del diari El País va explicar la seva orientació sexual. Ha arribat a protagonitzar campanyes del Ministeri de Sanitat contra la SIDA i a favor del preservatiu en les relacions homosexuals, amb Boris Yzaguirre o Jesús Vázquez: "Entre nosotros usa preservativo":

marlaska condo miniusteri

Ministeri de Sanitat

La seva ideologia és conservadora, com demostra a les seves sentències, però això no ha estat un obstacle perquè el primer govern del PSOE en anys tingui un altre ministre d'Interior basc, com en època del pepero Mayor Oreja. Amb ETA dissolta, la feina de Marlaska serà organitzar els cossos policials i evitar les clavegueres de l'Estat. Ha viscut amb escorta durant anys per ser un dels jutges més contundents contra el terrorisme. Ara té el ministeri més delicat del govern, el d'Interior.

grande marlaska GTRES

GTRES

El seu marit Gorka seguirà fent-se selfies amb ell de concerts i amb jaqueta de pell. I amb Màxim Huerta, que no té parella, contribuiran a trencar el sostre de vidre que els homosexuals tenien per arribar a ministres. L'última barrera serà un president o presidenta homosexual. Espanya està preparada?