'Joc de Cartes' és un dels programes de més èxit a TV3. Entreté, promociona els restaurants catalans, explota el frec a frec entre els participants i, de tant en tant, ens descobreix restauradors pintorescos o fins i tot relacions entre famosos​. Al capdavant hi ha el Marc Ribas, que s'ha ficat bona part de l'audiència a la butxaca, tot i que les seves bromes no agradin tothom. No és habitual, però el darrer capítol dedicat al Baix Llobregat ha estat polèmic per les mofes del terrassenc sobre l'ús normalitzat d'una paraula no catalana: 'xiringuito'.

Marc Ribas samarreta xiringuito Joc de Cartes TV3

Marc Ribas samarreta 'xiringuito' Joc de Cartes TV3

El mot és incorrecte, és clar: en català es diu guingueta, tot i que el castellanisme estigui molt estès. I Ribas, en la presentació del programa, ha burxat en aquest debat. S'ha cansat de repetir 'xiringuito' fins l'extenuació, i cada cop que ho pronunciava feia aparèixer un alter ego mestretites que li recordava la denominació adient: "cada cop que dius 'xiringuito' mor un gatet... o un lingüista de TV3".  La resposta del xef, precisament, ha estat dir-li repel·lent als que fan servir el català correcte. I alguns espectadors s'ho han pres com a una ofensa: "molt malament, foteu fàstic, una vergonya, TV3 catanyola..."

Clica a la imatge per veure el programa:

Marc Ribas xiringuito 2 Joc de Cartes TV3

Marc Ribas xiringuito Joc de Cartes TV3

Marc Ribas xiringuito guingueta Joc de Cartes Estiu 2020

Marc Ribas xiringuito guingueta Joc de Cartes Estiu 2020 TV3

Si fem país, fem-ho bé. A la taula i a la llengua. No costa gaire i t'estalvies la mala maror.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat