Malgrat llicenciar-se en Belles Arts, talla el bacallà com ningú. Doncs la seva afició per la cuina, que li ve perquè li encanta menjar, l'ha portat a convertir-se en un dels xefs catalans més mediàtics del moment. I és que des que el 2016 aterrés en TV3, a Marc Ribas (Girona, 1976) no només el veiem en el programa 'Cuines', que ha crescut en durada i per al qual estan preparant coses "molt maques", sinó que també fa de mestre de cerimònies a 'Joc de Cartes'.

joc cartes2

TV3

Una faceta mediàtica que combina amb el restaurant de Terrassa 'La Taverna del Ciri'. Encara que, com la vida de cuiner no para, Ribas té gana de nous projectes. Per aquest motiu, ja té les mans a la massa per obrir nous restaurants a Barcelona i Sant Cugat l'any que ve. Restaurants en els quals oferirà cuina catalana "perquè és la meva" feta amb productes de proximitat. Això sí, tal com ens confessa en aquesta entrevista per a EnBlau, a la seva carta no apareixerà el seu plat estrella perquè "encara espero haver de fer-ho ja que per genètica sóc un insatisfet".

Marc, com compagines el treball al restaurant amb la televisió?

Perquè sigui més fàcil d'entendre, et diré que intento treballar una mica més de mitja jornada diària, que serien unes catorze hores al dia de dilluns a dilluns.

La gent ve al teu restaurant pel menjar o pel fet que siguis famós?

Sortir per la televisió m'ha ajudat que el restaurant funcioni bé i a captar nous clients. El problema és que fins que una persona no torna a 'La Taverna del Ciri', perquè li ha agradat l'experiència i ha menjat bé, no guanyo un client. Els que vénen només una vegada els considero passants i el nostre objectiu és fer clients.

marc ribas

@madxef

Parlant de clients, aquest estiu va venir al restaurant Roger Torrent, com va ser l'experiència?

Em van dir que volia venir a 'La Taverna del Ciri' perquè coincidia que li havien convidat a venir a Terrassa amb motiu de la festa major. Llavors res, va venir i la veritat que tot va anar formidablement. És més, quan va venir li vaig dir que, al cap i a la fi, no ens assemblàvem tant i que la gent és una mica exagerada amb aquesta brometa que hi ha a les xarxes que diuen que és el meu clon institucional [riu]. De fet, el que em passa ara és que, molt sovint, la gent m'envia fotos dient-me que m'hi assemblo. I això suposo que és per dos motius: perquè porto barba i tupè. Però vaja, que Roger Torrent no porta tupè, ni res d'això [riu].

Què penses de Roger Torrent?

Jo sóc tan cuiner i tan punk, i ell tan educat i formal, que sort que no ens canviem els papers perquè si hagués de posar-me al seu lloc i presidir la Generalitat seria un desastre. I això també li ho vaig dir [riu].

marc ribas i roger torrent

@madxef

Per què series un desastre?

Perquè segurament acabaria sortint el cap de cuina que porto dins i em sembla que la cosa no aniria massa bé.

M'has comentat el tema de portar barba i tupè, et consideres hipster?

Això de portar barba em ve perquè els meus companys de cuina, quan el 2006 van estrenar la pel·lícula '300', em van dir que em deixés créixer la barba com el protagonista. Llavors res, vam anar allargant la broma fins que em va créixer [riu]. I això del tupè em ve perquè sóc molt fan de la música rock i d'Elvis Presley. De fet, quan tenia dotze anys ja portava aquest pentinat. Però bé, que no em molesta que hi hagi hipsters, ni que la gent porti barba perquè així se't tapa una mica la cara i sempre et veus millor [riu].

Et va costar fer el salt a la televisió?

La veritat és que no perquè m'ho van posar tot molt fàcil. Quan vaig arribar a TV3 de seguida em vaig trobar com casa perquè em van rebre molt bé i em van cuidar molt. Vaig tenir molta sort de posar-me a treballar amb gent que estimo i tan professional, que m'ha sabut tractar com el cuiner que sóc.

marc ribas2

@madxef

Què vas pensar quan et van proposar de fer 'Joc de Cartes'?

Quan em van proposar de fer 'Joc de Cartes' no ho volia fer. Al principi em van passar un format que és l'italià, que es diu '4 Ristoranti' i està presentat per Alessandro Borghese, que és un cuiner que em sembla que també fa 'Masterchef'. Llavors, en veure el programa vaig dir que no volia fer-ho perquè, al meu judici, "chicoteaba" una mica i considero que no sóc ningú per jutjar els meus companys. Tanmateix, parlant amb els meus companys, vam trobar la manera de donar-li una petita volta i fer la nostra pròpia versió, la catalana, a la qual hem incorporat la nostra personalitat i el sentit de l'humor, més enllà de saber que és un concurs i que ha de tenir la seva part de reality.

Faries un 'Joc de Cartes' amb personatges famosos?

Sí, sempre que anéssim a menjar al seu restaurant. Ara bé, anar amb quatre famosos a menjar fora no tindria molt de sentit. Bé, sí, segurament l'hi acabaríem trobant [riu]. Però la gràcia del programa és que, com a cuiner, et baixis els pantalons, ensenyis les teves vergonyes i et posis a disposició que tots malparlin una mica de tu.

Com portes la fama?

La porto bé i no em molesta perquè sabia que això passaria. A la televisió no faig cap paper i la fama no m'afecta més enllà que de tant en tant m'hagi de parar per fer-me una foto amb algú. La veritat és que tot és agradable i ningú no m'insulta com li pot arribar a passar a un polític, que potser ho té una miqueta pitjor. A tot estirar, pot venir algú i dir-me que no li agrado, però això és l'únic. La fama no em porta a més.

marc ribas3

@madxef

I les crítiques?

Les crítiques no em proven malament i com a cuiner és una cosa a què estàs exposat perquè tothom pot criticar les teves creacions. Les crítiques, gairebé sempre i encara que no estiguis d'acord, tenen una part de veritat i les has d'analitzar per decidir el que pots millorar. Per aquest motiu, veig les crítiques com una oportunitat per créixer i millorar. El que no m'agradaria és que em faltessin el respecte, o m'insultessin en presència de la meva família.

Parlant de televisió, en algun moment t'has plantejat deixar la cuina per centrar-te en la televisió?

Mai, no, no. Vaig entrar a la televisió sabent que sóc cuiner i que el meu pas per la petita pantalla té una data de caducitat. Al final, allò de treballar a la tele quedarà com a una cosa anecdòtica que recordaré amb la família durant els sopars de Nadal. O sigui que no, no em plantejo deixar una cosa per l'altra.

Quan serà la data de caducitat?

El primer dia que no em vingui de gust anar a la televisió serà l'últim.

marc ribas4

@madxef

Per què a la televisió mai no et poses un davantal?

A la tele no porto davantal perquè buscàvem la manera d'apropar-nos a l'espectador i fugir de tota aquesta part més professional. Si em vesteixo de cuiner, estic marcant una distància amb la gent que em veu. En canvi, si em vesteixo amb roba de carrer, em poso al mateix nivell dels que són a casa i els convido que cuinin amb mi. I això és el que m'agrada i em fa feliç.

Et posaries un davantal groc?

A mi m'agraden molt tots els colors [riu]. En realitat no tinc cap problema amb els colors, ni amb el groc, ni amb el rosa... Me'ls posaria tots [riu].

Què penses de 'Masterchef' o dels programes que fa Chicote?

Jo no els faria, però això no vol dir que no m'agradin o que no els respecti. Per posar-te un exemple, no jugaria al futbol perquè considero que no sóc massa bo, però això no significa que no miri els partits i en gaudeixi. Doncs el mateix em passa amb aquests programes.

xicotàs aracadas lasexta

La Sexta

Consideres que la cuina és competició?

La cuina és un acte d'amor primari, és cultura i és el que fa que tots ens reunim al voltant d'una taula. La cuina és allò que fas perquè els teus fills provin coses noves. La cuina són moltes coses i simplificar-lo en una mera competició és parlar d'una petita part de la cuina. Sí que hi pot haver un concurs culinari, però això no representa la cuina en la seva totalitat.

Què penses de TV3?

Penso que és la televisió pública de Catalunya, d'aquí els controls als quals està sotmesa, i que ens ha ajudat a conèixer millor, que parléssim millor, que juguéssim en català... TV3 ha estat una televisió molt valenta i al llarg de tots aquests anys ha fet una feina increïble. A més, TV3 és una televisió que té uns informatius de molt bona qualitat i amb molta pluralitat. Quant a la seva oferta d'entreteniment et diré que TV3 té unes ments brillants que com tenen prou recursos, perquè han passat per moments molt durs i ho he vist des de dins, fan coses amb molt de talent, molt maques i molt divertides.

M'esmentes el control de TV3, què et sembla?

El control de TV3 em sembla el just i el necessari perquè tota la gent es pugui sentir bé amb la televisió pública i perquè els periodistes puguin treballar bé i de forma lliure. De fet, penso que aquest control assegura una llibertat.

marc ribas5

@madxef

I dels problemes pressupostaris, què penses?

Els problemes econòmics de TV3 han permès a la cadena tornar a ser pionera i líder d'audiència. A més, considero que, fruit d'aquesta necessitat de gestionar bé els recursos, la cadena ha fet coses més maques, creatives i efectives.

Treballaries en un canal de televisió estatal?

Depèn de què anés a fer, com ho faria, quan ho faria, si hagués de desplaçar-me o no... Ara, si em diuen que em volen per presentar el 'Sálvame' doncs, no perquè ni sabria fer-ho, ni em fa il·lusió [riu].