Justo Molinero és una icona de la ràdio. Porta sent-ho des de fa un munt d'anys. El locutor nascut a Villanueva de Córdoba fa 76 anys porta tota la vida davant dels micròfons i amb el seu estil inconfusible ha aconseguit que milers d'oients estiguin rendits als seus peus. El propietari del grup d'emissores Radio Tele Taxi, director i presentador de l'emblemàtic magazín matinal El Jaroteo, espai degà de Radio TeleTaxi, i el programa d'entrevistes Qui és qui a Teletaxi TV, ha xerrat amb l'Albert Om pel diari Ara on ha parlat de tot: de la llengua, de Catalunya, de la seva professió i sobre per què es va jubilar.
Albert Om entrevista Justo Molinero: “Les folklòriques sí, però jo no em volia morir al davant d’un micròfon”https://t.co/WAA66BylRx pic.twitter.com/MIta5nKhEJ
— diariARA (@diariARA) May 3, 2025
Molinero, evidentment, ha parlat molt sobre Catalunya, la terra on va venir a viure i a treballar i sobre la llengua. Li pregunta l'Albert si "tu t'has sentit mai discriminat a Catalunya per ser un català de Còrdova?". I ell ho té clar. Encesa defensa de la nostra llengua: "Vaig voler aprendre el català, i vaig pensar: 'si algun dia tinc fills, els meus fills no seran discriminats per raons de llengua'. De fet, en tinc dos, i amb els dos parlo en català". Sorprèn quan el locutor revela com va aprendre a parlar català. Recorda com allà al poble, a Villanueva de Córdoba, davant d'ell hi vivia un home, Bienvenido Catalán, un valencià. "Un dia, l'home estava arreglant coses, i quan fallava alguna cosa deia: 'Cagon Déu!'. I jo un dia, estava a un taller d'aquí de Barcelona, al taller del senyor Domènech, on vaig començar a treballar, al carrer Wellington, i no sé què em va passar i vaig dir: 'Cagon Déu!', i el senyor Domènech va dir: 'Mira el Justo! Fa una setmana que ha arribat i ja està parlant en català!'... I jo no sabia ni què volia dir allò". I afegeix Om: "...ja està... renegant en català!":
Albert Om entrevista Justo Molinero: “Vaig venir a Catalunya fugint de la fam i he tingut sort, les coses m’han anat bé”https://t.co/WAA66BylRx pic.twitter.com/Tqy763aokA
— diariARA (@diariARA) May 4, 2025
L'Albert apunta que "molts dels oients que truquen (a Radio tele Taxi) porten els mateixos anys que tu a Catalunya, 50 o 60, i no parlen català... Per què?". Resposta: "No ho sé. Hi ha molta gent que no, que no el parlen, que troben que el català com si no fos seu. Per dir-ho d'alguna manera, el català és massa educat per si jo estic parlant amb una persona i foto una castellanada, el català em canvia ràpidament. És com si el català no volgués que nosaltres entrem en aquest espai. El que toca és que si tu fots una castellanada, tu continua en català, perquè el català s'aprèn parlant". "Això per la part dels catalans, i per la part dels que heu arribat de fora, què els hi diries?", pregunta Om. "Alguns perquè no han tingut oportunitat d'estudiar-lo, però hi ha molta gent que el parla, eh?".
Un Om, murri, que li posa damunt la taula: "L'eslògan de Tele Taxi és 'Lo nuestro'. L'eslògan de TV3 és 'La nostra'... 'La nostra' i 'Lo nuestro' es refereixen al mateix o són dues Catalunyes diferents?". I el Justo: "És el mateix. No hi ha cap diferència entre TV3 i nosaltres. Hi ha molts catalans que ens escolten i que posen les notícies amb TV3". Una conversa que paga molt la pena.
Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!