Una de les millors coses que té la gala de la Pilota d'Or és que, com a normal general, provoca una coïssor infinita a la caverna merengue. És superior a ells. I resulta paradigmàtic: quan els guardonats són blaugranes (cosa que passa sovint), el premi és una immundícia, un insult al futbol. Si els distingits són merengues, ah, aleshores sí, què grans, quina meravella, oda al futbol, glòria al Madrid. Fan pena, però ni tota la vergonya que puguin provocar els fa desistir de la seva obsessió. El ridícul és patrimoni exclusiu d'aquesta parròquia. Una en la que conviuen periodistes, locutors i més d'un ajuntalletres de la Meseta amb una barcelonitis i una catalanofòbia galopant, a banda d'un argumentari victimista i patètic. Per exemple? Juanma Castaño, de la COPE.

La ràdio de la Conferència Episcopal espanyola odia el Barça. Que si es dopen, que si Alexia Putellas és manipuladora, que si Manolo Lama i Rubiales, que si Negreira, Vinicius i el sursum corda. I així tot. Ara, sempre va bé posar sobre la taula nous episodis que els retraten. La coronació d'Aitana Bonmatí i de Leo Messi a París ens deixa una nova enrabiada. I mentides, clar, no en podien faltar. Durant la retransmissió d'El Partidazo, van començar a plorar, a xisclar, a deixar de respirar. “Veto a los medios españoles”, van començar a clamar. “Desprecio”, “comportamiento lamentable”, bla, bla, bla. Es referien al fet que, segons la reportera de l'espai i d'un Castaño que s'ho mirava per la tele, Aitana no els havia atès. O millor dit, “solo atiende a tres medios catalanes”. Som-hi.

Aitana Balón de Oro EFE
Aitana Bonmatí / EFE

“No puedo entender qué política de comunicación margina de esta forma a los medios de comunicación que hablan del Barça para el resto de españoles que son del Barça. Este programa lo escuchan muchos seguidores del Barça que viven en territorio español. Incluido Catalunya. No entiendo por qué este veto, que no se atreven a decir que es un veto pero que es un veto. No puedo entender este odio que tienen. Nunca nos había pasado. Y está pasando con el Barça de Laporta. Me gustaría encontrármelo un día y decirle '¿os parece normal esto?' Solo existe Catalunya, es lo único que existe para ellos”. A veure, anem a pams, que sembla que a Castaño cal fer-li un dibuixet: el Barça no atén emissores que menyspreen, insulten i taquen la reputació del club. Ja que vol dir-li a la cara a Laporta tot això, a veure si és tan valent d'acceptar la porqueria que escampen sobre l'escut culer. Això per una banda: per l'altra, dir-li a l'asturià que menteix. Aitana va atendre, per exemple, Ibai Llanos. I saben el què? Que això és el que no pot suportar: l'streamer (merengue i castellanoparlant) li dona 20.000 voltes a la seva ràdio. Ho porta molt malament.

Juanma Castaño COPE
Juanma Castaño / COPE

Les reaccions a les bajanades de Castaño i companyia són infinites, i deixen les coses ben clares al comunicador. Si el Barça el veta, és amb tota la raó. Que s'ho faci mirar el gran periodista espanyol, l'advocat de les causes perdudes i la quintaessencia de l'objectivitat. El problema no és Espanya, no és Catalunya. El problema és ells, la seva praxi i el seu biaix. A pastar, senyor.