José Ortega Cano torna a torejar. Amb 70 anys, el de Cartagena ha celebrat dos festivals taurins en petitíssimes i infinitesimals places de Castella-La Manxa i Castella i Lleó. Escenaris de quarta on exhibir el seu detestable art de tortura animal, tot i que ara ja no s'atreveix amb animals adults, no fos cas que la cosa acabés en tragèdia. Ara, que un vedell també li pot fer un siete important, tip que aquell personatge vestit estrafolàriament no el deixi en pau. Per molts exercicis aeròbics i escalfaments ridículs que en faci, una empenta amb la força i la col·locació correcta i... el drama està servit. Però és que en José, exmarit de Rocío Jurado i d'Ana María Aldón, i condemnat per un homicidi imprudent al volant sota els efectes de l'alcohol, ha de triar. O jugar-se-la a l'arena, o se'n va al carrer. Està arruïnat

El programa d'Ana Rosa Quintana, que ha començat la setmana ensorrat després de l'anunci de la possible retirada de la presentadora, ha ficat el dit a la nafra d'Ortega Cano. I mira que, en principi, són amiguets: va ser durant una entrevista amb ella que li van permetre dir allò del seu "semen de fuerza", sense convidar-lo a marxar immediatament de plató i tancar la porta per fora. Doncs no, Quintana olora sang i es llança a cobrar-se un nou trofeu. Ha destapat la desesperació i misèria que envolta al pare de Gloria Camila i José Fernando"Soy una leyenda", deia l'altre dia. Sí, una d'acabada.

Ortega Cano hijo toros GTRES
Ortega Cano / GTRES

L'última separació del torero l'ha col·locat en una posició delicadíssima. Ha de passar pensió compensatòria pel fill que tenen en comú, de curta edat, i a Ortega no li arriba. Els xiringuitos creats per Ayuso li salven el dia a dia, però res més. Els deutes van creixent sigil·losament, i un dia despertes i tens un pufo gegantí, amb uns senyors picant-la porta de casa per embargar-la. Fa tres anys que va començar aquesta situació, però ara la cosa està arribant al límit. L'Ajuntament de la localitat madrilenya de Fuente del Fresno, a Madrid, li reclama 53.000€. Després, una altra pella de 62.000 per activitats en el món dels toros. I posteriorment hi ha una tercera per un particular, una persona a qui va avalar i que no va tornar el crèdit. Ortega Cano no paga. No en té, o no vol fer-ho. És probable que acabi sense propietats, suplicant la filla Gloriaca que li deixi dormir a casa. Uns diítas, ja saben.

José Ortega Cano Ana María Aldón GTRES
José Ortega Cano i Ana María Aldón / GTRES

Les inversions del José són una plaça de toros a Cieza, una finca per a gossos i la botiga de roba que li va posar a la filla. Té un àtic a Cadis i tres locals comercials a Madrid. Després, tres empreses. Cap d'elles en actiu. Això sí, amb deutes per valor d'un milió d'euros. El panorama és desolador. I ni tan sols pot vendre les propietats, perquè estan afectades per ordres d'embargaments. Si no paga, bye-bye. Amb tot aquest panorama, això de veure'l torejant novament s'explica perfectament. Ni exhibicions per ensenyar-li al seu fill com les gastava el pare, ni gaites. És urgència absoluta. Tanmateix, no tenim gaire clar que amb dues minicorrides de poble li arribi ni per pagar la benzina. El futur és negre, negríssim.

Ortega Cano GTRES
Ortega Cano / GTRES

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!