El presentador de televisió més famós de tot l'Estat espanyol és un català de Badalona: Jorge Javier Vázquez. Paradoxalment mai no ha treballat a la tele de Catalunya. Per què? És fàcil: no parla la llengua pròpia del país i el seu sou és impagable. A veure, que el segon element no és un obstacle insalvable; Vázquez podria ajustar el seu preu, no creiem que sigui una qüestió de diners. Més fotuda és la qüestió idiomàtica: Vázquez va dir-li a Ricard Ustrell que "me da mucha vergüenza hablar en catalán. La época del pujolismo fue muy dura y el idioma era un elemento que separaba mucho a la sociedad". Un raonament que va generar una enorme polèmica. 

Vázquez no té programa a Sant Joan Despí, però tot i així últimament el veiem de tant en tant a la Corporació. Va passar per 'Els meus pares' de Gemma Nierga, amb Lídia Heredia com a convidada especial; l'hem sentit a 'La Tarda de Catalunya Ràdio' d'Elisenda Carod, aixó com a l'esmentat 'Col·lapse' dels dissabtes. El de 'Sálvame' no sembla hostil amb la que bona part d'Espanya i tot l'espanyolisme considera com a un altaveu de coses sedicioses. Una expressió, aquesta, que agafem prestada d'un altre espai mític de TV3 que va com un coet, sense acusar portar 17 temporades en antena: 'Polònia'. Anit, per exemple, va fer un enorme 18'2% i 456.000 espectadors. El més vist de l'any, per suposat, i un dels millors d'aquesta tongada. Una dada que, tenint en compte que competia contra el futbol, el Reial Madrid - Atlètic de Madrid de Copa retransmès a La 1, té encara més mèrit: el derbi madrileny va fer un 21'2% a casa nostra, un 26'5% a la pròrroga. Poden estar ben satisfets.

Jorge Javier Vázquez en Col·lapse TV3
Jorge Javier Vázquez a 'Col·lapse' / TV3
jorge javier lidia heredia 2
Jorge Javier Vázquez i Lídia Heredia a 'Els meus pares' / TV3

L'humor, emblema de TV3 també fora de Catalunya, malgrat les campanyes contra la televisió pública

Un programa, el de Minoria Absoluta, que és un dels favorits de Jorge Javier Vázquez. 'Polònia' és una referència no només a Catalunya, també el consumeixen fora del nostre territori. Sempre riuen amb les ocurrències, les imitacions i les paròdies d'en Queco Novell, Agnès Busquets, Pep Plaza, Judit Martin, Cesc Casanovas, Toni Albà i companyia, és innegable. Vázquez considera "imprescindible de viernes" repassar què han fet a TV3 i petar-se de riure. L'humor i la sàtira és una constant a Televisió de Catalunya, per molt que hi hagi soroll, cancel·lacions, acomiadaments i mala maror promoguda des de determinats posicionaments ideològics que tots coneixem. L'últim cas, el de 'Zona Franca', amb un col·laborador fulminat per un acudit visual amb el PSC i una esvàstica com a xanxa. TV3 va censurar el gag de Manel Vidal i l'ha posat al carrer.

Toni Albà com rey Juan Carlos Polònia TV3
Toni Albà és el rei Joan Carles a 'Polònia' / TV3

El gag de 'Polònia' que fa petar-se de riure Jorge Javier Vázquez

Tornant a la lloa de Jorge Javier Vázquez a TV3 i a 'Polònia', resta saber què li va fer tanta gràcia per manifestar-ho públicament i exposar-se a la ira de les españes, la que diu que tant "madruga" i les altres. Es tracta de la paròdia del penós vídeo que promociona el turisme a la Comunitat de Madrid, pagat per Isabel Díaz Ayuso amb diners públics, clar. No ha sortit barat: fitxar Mario Vaquerizo, patètic en la seva interpretació, no és gratis. I pel que diuen, el guió ha costat 18.000€. Una pasta que es podrien haver estalviat encarregant-lo a nens de P-4, de fet ho farien millor. Madrid retratada com a un nínxol de rics que enganyen les seves parelles, que menteixen a la feina, que són frívols, absurds, buits. Llàstima, malgrat la distància que ens separa, estem segurs que Madrid mereix alguna cosa millor que aquest esperpent. En tot cas, 'Polònia' ha arreglat el nyap amb la seva versió tunejada, en la que Ayuso fa d'apuntadora de Vaquerizo. Fantàstic i espaterrant, un èxit.

Mario Vaquerizo Polònia TV3
Mario Vaquerizo segons 'Polònia' / TV3
Ayuso y Mario Vaquerizo Polònia TV3
Isabel Díaz Ayuso i Mario Vaquerizo segons 'Polònia' / TV3
Ayuso y Vaquerizo Europa Press
Isabel Díaz Ayuso i Mario Vaquerizo / Europa Press

Els dimonis catalans no són tan dolents. Només fem servir l'única arma que ens queda per superar tantes adversitats i fòbies: l'humor. Això també és imprescindible.