Hi ha records de la infància que són impagables. És una d'aquelles etapes vitals en què ens xopem de tot alhora per, en el futur, acabar confeccionant la nostra personalitat. Aquest qui soc que, en incomptables ocasions, ens remet també a quina era la nostra forma preferida de passar el temps quan encara érem nens. Entra en joc, inexorablement, la televisió.

La capsa tonta que de tonta té ben poc i que acabaria marcant una generació per sempre més amb continguts de tota índole. És massa nostàlgic dir que ja no es fan programes infantils com els d'abans? Segur. Ara bé, que vingui algú a dir que no se li desperta un sentiment fortíssim quan recorda l'inconfusible cabezón, els increïbles murals del manitas o el sempre útil mejunje. En cap supòsit és arriscat admetre que Art Attack és història de la petita pantalla.

jordi cruz art attack youtube
Jordi Cruz presentava Art Attack. / YouTube

Format tan històric com ho és en Jordi Cruz, és clar. I no, no ens referim al cuiner que exerceix de jurat a MasterChef. Parlem del barceloní a qui van encarregar la importantíssima tasca de presentar aquest espai d'èxit que encara avui dia demostra seguir viu amb gairebé totes les manualitats del programa disponibles a la plataforma YouTube. Una feina que va dur a terme entre el 1998 i el 2004, tot i que les reposicions van estirar-se molt i molt més temps. En una entrevista per al pòdcast Animales humanos impactava confessant que cobrava vora els 6.000 euros als mes.

Morterada com poques en aquella època. Un cop conclosa l'etapa, va seguir fent tombs entre diferents formats televisius i el món del doblatge. Ara, canviadíssim, amb els cabells llargs i barba a l'edat de 47 i parlant en català, s'ha deixat veure al Planta baixa de TV3. El motiu alegrarà els més enyoradissos: s'incorpora a SX3 —el nou Super3— amb TikTak Factory.

jordi cruz tv3 planta baixa
Jordi Cruz a Planta baixa. / TV3

Més enllà de promocionar el seu nou projecte, ha aprofitat la seva presència als estudis de Sant Joan Despí per rememorar aquells anys en què tant va triomfar. També per fer una curiosa reflexió sobre el enorme reconeixement que viu en l'actualitat, a diferència de com ho vivia en el passat, ja que els seus fans eren massa petits. "Ara aquests nens han crescut. Tenen entre 20 i 30 anys i he trobat una fama posterior. M'emociona molt perquè són nens que han crescut amb mi", s'explicava. Recorda, amb emoció, la frase que li deia el seu pare quan començava a triomfar i que li va servir per posar-li nom al seu llibre: "mejor no te lo creas""Ells tenien por que això de la tele m'eclipsés. Que, de sobte, aquesta cosa de la fama, els diners, que la gent et reconegui, canviés la meva personalitat", explica. 

Un reconeixement a què s'han sumat els usuaris de la xarxa un cop s'ha publicat el fragment de la seva entrevista a la plataforma X, dedicant-li tendres missatges. "Quin crac. Moltes de petits vèiem el seu programa. Geni i figura"

Jordi Cruz, encara present i encara en el món de les manualitats. Ara, en un Art Attack a la catalana. El poder de la creativitat i l'enyorança, de bracet.