Els Premis Ondas 2018 s'han sabut aquest dimecres a la tarda quan el presentador de La ventana a la Cadena Ser, Carles Francino, els ha llegit al seu programa. D'entre tots els premiats, una gran nòmina de catalans: la presentadora d'El intermedio, Sandra Sabatés, l'actor de El dia de mañana, Oriol PlaEls homes del silenci (un 'Sense ficció' de TV3 sobre Tarradellas), l'Operación Triunfo dirigida per Tinet Rubira o el cantant Manolo García. I en ràdio, escollit com a millor presentador: Jordi Basté, per dirigir i conduir cada dia El món a RAC1 "con un estilo muy personal y por la selección de contenidos, atrayendo a nuevos oyentes para la radio, en especial entre un público joven".

JORDI BASTÉ ROBERTO LÁZARO_03

Roberto Lázaro

El periodista ha vist reconeguda una llarga i exitosa carrera, amb un premi més que merescut pel seu talent i per haver aconseguit ser líder d'audiència durant molts anys i fer miques tots els registres de la ràdio més escoltada en català. Des que s'ha sabut la notícia, el presentador ha manifestat les seves primeres impressions ja com a guanyador d'un Ondas. Primer, pel seu amic i company d'emissora Toni Clapés, que al Versió RAC1 li ha preguntat on s'ha assabentat de la notícia i ell ha respost: "doncs davant d'una rentadora Samsung". Un Basté que ha estat molt ràpid de reflexos, ja que el premi a la millor campanya publicitària en ràdio ha estat precisament per 'Lavadoras Samsung'. Després de parlar per casa, Basté ha parlat per la competència, alhora, l'emissora que atorga els premis.

francino ser2

Cadena SER

Allà s'ha trobat amb un bon amic, un Carles Francino que li ha reconegut, després de felicitar-lo, que "se me hace muy difícil hablar en castellano contigo". Tots dos han parlat de les virtuts d'un mitjà a reivindicar, que s'ha sobreposat a qualsevol competència al llarg dels anys: "mis hijas se ponen las manos en la cabeza cuando les enseño un transistor. Yo aún hoy soy rupestre, voy con transistor, una radio de cinco bandas, y no me avergüenza reconocer que las que están seleccionadas son RAC1, Catalunya Ràdio, la SER, la COPE i Catalunya Informació", reconeixia el guardonat, davant un Francino que també comparteix amb ell escoltar la ràdio amb transistor.

baste rac1 blanc i negre

RAC1

Però és clar, què ha passat a la Cadena SER les darreres setmanes que hagi estat notícia de primer nivell? El fitxatge d'un altre gran de la comunicació com Josep Cuní per dirigir un programa diari de cinc hores a SER Catalunya de 7 a 12. Ja quan es va saber la notícia, Jordi Basté se'n recordava així de qui des d'aquest dilluns presenta Aquí, amb Josep Cuní:

Aquesta tarda, Francino, abans d'acomiadar l'entrevista, ha volgut saber si l'havia trucat el Josep Cuní per felicitar-lo pel premi. I Basté li ha fet una confessió: "No m'ha trucat encara. Però sí que m'ha enviat un missatge de watsapp". "I es pot saber què t'ha posat?", li pregunta curiós el director de La ventana... "Sí. M'ha posat dues paraules: 'entró, entró'". És a dir, Cuní fent de John McEnroe i el seu famós "la bola entró" per referir-se a un col·lega de professió que porta anys i panys davant d'un micròfon i que per fi  ha vist reconeguda la seva tasca. Ara, Cuní fa de McEnroe i Jordi Basté de Bjon Borg, però la rivalitat dels tennistes no la volen extrapolar a les ones: "El Josep és tremendo, és un monstre. Com més serem més riurem", ha dit Basté.

baste terribas cuni   @joancastellet

@joancastellet

Un Basté i un Cuní que van coincidir al programa televisiu 8 al dia, quan Cuní dirigia i Basté col·laborava a la tertúlia esportiva dels dilluns al costat d'un altre gran, Sergi Pàmies. Anys enrere, però, amb Cuní de cap de programes a Catalunya Ràdio l'any 1985, es va produir una altra curiosa trobada entre tots dos, que el propi Basté li ha reconegut a Francino: "amb 19 anys, jo tenia els cabells llargs i duia una arracada. Quan em va veure, em va dir: 'això, fora'. I jo vaig pensar: 'jodeeer, mare meva Cuní!".