Dijous 18 d'abril. El món a RAC1. Com aquests darrers matins, el programa entrevista els principals candidats de cara a les eleccions generals. Jordi Basté, acompanyat d'altres presentadors de la casa, com Toni Clapes, Agnès Marquès i Xavi Bundó, esmorzant amb els diferents polítics en un bar de la Diagonal. I aquest Dijous Sant tocava la candidata del PP per Barcelona, Cayetana Álvarez de Toledo. Però per santa, la paciència de Jordi Basté per haver d'aguantar les miserables mentides d'alguns companys de professió.

Jordi Baste ACN

ACN

Però anem a pams. 9h05'53" del matí. El director i presentador del programa saluda l'entrevistada donant-li els bon dia tant en català com en castellà, i fent-li la primera pregunta en català: "Bon dia, buenos días. Com vol que parlem, en català o en castellà?". "Preferiría en castellano para que nos comuniquemos todavía mejor", respon ella. Basté accedeix, no sense abans repreguntar-li: "aquesta és una emissora on parlem català normalment... Una candidata del PP a Catalunya hauria d'entendre el català o no?". Ella tira de manual: "entenderlo por supuesto, siempre viene bien, pero también hay que saber que no hay una sola lengua de Catalunya, ni en la historia, ni en el presente, ni en la ley. El castellano es la lengua materna del 55% de los catalanes".

Cayetana Álvarez de Toledo abril 2019 ACN

ACN

Pertinentment, Basté no vol concloure encara el tema. I bé que fa, perquè la llengua és un aspecte cabdal en moltes crítiques que arriben des de l'Espanya hiperventilada amb Catalunya. "S'enfadarà si li parlo en català?", diu ell. Cayetana: "enfadarme no, pero le agradecería, por cordialidad, que me hablara en castellano". Basté insisteix: "per tant, seria mala educació si jo continués en català?"... I l'entrevistada: "si yo le pidiera: 'por favor, comuniquémonos en la lengua común'... Sí, sería un gesto muy poco cordial". I ell remata: "ho podem fer en castellà perfectament. Al programa i la ràdio tenim tertulians que només parlen castellà, entrevistats que parlen anglès...". Rebla el clau la presentadora del No ho sé: "és la gràcia de la realitat de Catalunya, que parlem dues llengües. Ens adaptem al convidat".

cayetana alvarez de toledo   jose maria aznar   sergi alcazar

Sergi Alcázar

 Álvarez de Toledo tanca la qüestió escombrant cap a casa: "es una reflexión interesante: tenemos la enorme suerte de tener una lengua común para 47 millones de españoles. Y eso es un bien maravilloso que hay que poner en valor y que hay que proteger"... 9h08'05" del matí. Dos minuts i tretze segons més tard de saludar-la, Basté li diu: "com el verb protegir..., perdó, como el verbo proteger también vale para el catalán, que es una lengua que cada vez está más apartada y empequeñecida, también se pueden proteger lenguas menores". És l'última frase que comença a dir-li Basté a Cayetana en català, per després, corregir-se ell mateix i fer-li la resta de preguntes en castellà. Des d'aleshores, 55 minuts d'entrevista a la candidata del PP. En castellàPor cordialidad, com diria ella mateixa. Repeteixo: 2 minuts i tretze segons en català, a l'inici de l'entrevista i mentre es definien els termes, i 55 minuts en castellà, un cop ella li ha demanat.

JORDI BASTÉ ROBERTO LÁZARO_01

Roberto Lázaro

Però suposem que al PP i a segons quins mitjans unionistes no interessa dir la veritat. És molt millor el victimisme i el tir al ninot posant en la diana, malèvolament, un professional com Jordi Basté. Què ha dit el diari El Mundo després de l'entrevista de Cayetana a RAC1? "Un periodista de RAC se resiste a entrevistar en castellano a Cayetana Álvarez de Toledo aunque ella lo pidió reiteradamente tras ser preguntada además por ese mismo locutor por su preferencia".

el mundo baste

I el sempre fidel a la realitat, el diari d'Eduardo Inda, Ok Diario?: "RAC1 se niega a entrevistar a Álvarez de Toledo en castellano aunque ella lo pidió reiteradamente".

ok diario baste

No es pot ser més roí i més fastigosament mentider. Ha estat el mateix Jordi Basté qui els ha enviat un recordatori. Per educació, però, encara els ha titllat irònicament de "compañeros" quan la definició que es mereixerien seria encara més gruixuda. Perquè això no és ser company ni res. "Compañeros: si miran mi TL comprobarán que no fue exactamente así. Otra cosa es que al departamento de prensa del PP le habrá interesado vender solo los 2 primeros minutos. ¡Vaya Semana Santa!", tancant el tuit amb un hashtag que coneixen bé, especialment Eduardo Inda: #fakenews. En un segon tuit, els ha tornat a pentinar. Xavi Bundó també ha denunciat la basta manipulació:

Basté exclama "Vaya Semana Santa!"... Doncs que el bo d'en Jordi es prepari, que encara queda una setmana de campanya. Això sí que serà un via crucis.