Ja fa un mes i mig que va començar el judici al procés. Pel Tribunal Suprem segueixen desfilant els testimonis. Molta paraula, molts "no lo sé, no me acuerdo" i poca imatge. Jordi Sánchez posa el focus en la negativa constant de Marchena d'impedir que es vegin vídeos dels fets ("Una clara vulneració del dret de defensa! Marchena no permet confrontar en aquest moment processal les paraules dels guàrdies civils amb els vídeos dels fets"). 

judici procés   Marchena

Aquest dimarts qui declara és el cap de la policia judicial a Catalunya, Daniel Baena, que és qui va fer tots els atestats de la Guàrdia Civil que han servit de base en la investigació i a qui es considera creador del compte de Twitter Tácito on es carregava contra l'independentisme. Queden encara desenes i desenes de declaracions. Hores i hores d'un judici que ningú sap quan ni com acabarà. 511 testimonis que hauran de passar per la sala, queden més de 400, evidenciant una manca de previsió i planificació, amb sessions dispars pel que fa al temps.

joel joan acn

ACN

Incertesa pel que fa a les declaracions i (in)certesa pel que fa a la resolució. Perquè hi ha qui es tem el pitjor i que tot el que es diu i deixa de dir no convencerà a qui potser ja té un judici preconcebut. Entre els més pessimistes, l'actor i director Joel Joan, dels més rotunds a l'hora de lamentar la poca indefinició i la sensació perenne de posar l'altra galta i anar rebent cops metafòrics per part de l'unionisme. Especialment dura va ser la seva piulada el dia que va començar el judici: "Portem 300 anys confonent la vexació amb el bonisme. Deixar-te pegar, vexar, humiliar no et fa ser millor persona ni més bona persona sinó que et fa imbècil i poca cosa més", a més de comminar Oriol Junqueras a que gosés parlar en català durant el judici.

Joan no es casa amb ningú i si ha de remoure consciències, tant li fa quin és el receptor de la seva queixa. El darrer va ser Joan Tardà, que després de renunciar a continuar al Congrés, va dir: "L'independentisme ha de reconèixer que el referèndum mai podrà ser 'independència sí, independència no'. Però d'altre banda, ells han de reconèixer que el referèndum no podrà ser 'aquest Estatut d'Autonomia o un altre de millor'. L'intèrpret d'El crack va ser lapidari: "Com es pot dir això després de tot el que hem lluitat? Vergonya!". Ara, ha tornat a deixar entreveure la seva poca fe en una resolució positiva, pentinant, de passada, als catalans que s'han quedat de braços creuats. Un missatge que molts han compartit:

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat